Gamla Ulf Lundell artiklar, Lundell om Cornelis, koncertrecension 85 och intervju inför Måne över haväng

No Comment 2794 Views

Tidningen Pop har blivit blogg. I denna tidning/blogg hittar vi två sköna och långa Lundellartiklar (tipstack till Adam Ramberg) som det kanske kan vara bra att läsa nu vid nyårsfirandet (den första har lite koppling till nyår i alla fall).

Den första heter Cornelis Vreeswijk och är en artikel av Ulf Lundell själv som han skrivit om hur han upptäckte Cornelis Vreeswijk och som skrevs efter Cornelis dog. Föga förvånande var det en ung dam som introducerade den populära trubaduren för Lundell. Läs om detta och mycket annat intressant i artikeln. Nedan ges några citat.

Ulf Lundell skriver bland annat:

Han var ju ett slags monument redan då, en motståndsman, en gycklare, en häcklare, han var vid almarna, han såg skarpt och genomträngande, han hörde vad som sas bakom de blanka fasaderna, en flygande holländare, en främmande fågel, en invandrare ta mej fan som bitskt såg igenom den svenska självgodheten; det är det dynamiska vi tar till våra hjärtan, det levande, det nästan desperat livshungrande, vem ska göra i dag det han gjorde då, vem ska se igenom, gissla, häckla… eller är det så att det som finns att häckla, avslöja i dag det är i sej så avslöjat, genomskådat redan att all lust till opposition har domnat, drunknat?

Lundell skriver även kort om sitt gemensamma framträdande med Cornelis Vreeswijk:

En andra gång sen, helt kort, på scenen, nyårsafton 1985. Då var jag helt slut. Han hade väl nån slags revival via Imperiets sublima vidaretolkning av »Märk hur vår skugga«. Jag minns inte så mycket av den kvällen eftersom jag höll på att gå i bitar då. Men vi hann i alla fall stå på scen en gång tillsammans. Efteråt var han försvunnen. Backstage pågick en rent våldsam backanal och jag låste in mej på en toalett, totalt utmattad av alltihop.

Och om begravning av Cornelis Vreeswijk.

Jag var på begravningen. Skakande nykter i den stora Katarina Kyrka. Anvisades en plats på bänken längst fram, intill kulturminister Göransson. Den platsen ville jag inte ha. Trängde in mej i en bänkrad. Två rader bakom satt hans gamla trubadurkamrater och talade högt. Jag kände mej i det läget oerhört malplacerad. Jag hade ingenting där att göra, ändå var jag där. Kistan kom förbi i mittgången, på väg ut. Gitarren på kistlocket. Präst talade vackert. Det var bullrigt gravöl på Mosebacke efteråt. Jag var inte där. Alldeles för plötsligt och skärrande nykter för det. Inte min värld heller, trubadurernas, även om det nu var så, enligt en som kände honom bättre än de flesta, att han ogillade det där med trubadur. Gick förbi stenen sen. Där låg han. I jorden. Bredvid Lucidor.

Läs hela artikeln: Cornelis Vreeswijk.

Ulf Lundell i Luleå / 1985 är en annan artikel som publicerades i Piteåtidningen Fredagen den 6 december 1985 (och nu finns i Roger Lindqvist blogg). Där kan man läsa om Ulf Lundells spelning i Luleå i slutet av 1985. Här finns hela turnéschemat hösten 1985 som avslutades med den legendariska nyårsspelningen i Stockholm som Ulf Lundell skriver om ovan.

Den andra artikeln från Pop är en lång intervju som Per Bjurman gjorde med Ulf Lundell inför skivsläppet av Måne över haväng. Artikeln ser ut att heta Ulf Lundell.

Avslutningsvis en tipslänk om Ulf Lundells senaste bok, Crister Enanders årskrönika i Tidningen Kulturen lyfter Ulf Lundells författarskap och Lundells senaste roman Allt är i rörelse.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Populärast på alltomuffe
Biljetter