Hur skapades myten Ulf Lundell?

No Comment 139 Views

I den läsvärda artikeln Du har betytt mycket för mig, Lundell ställer sig författaren Pontus Johansson frågan om hur rockmyten Ulf Lundell skapades. Det är en utförlig och lång artikel om Ulf Lundell (läs hela artikeln på UNT).

Pontus sammanfattar artikeln med att konstatera att han tillhör en annan generation än Lundell och de trogna fans som följer och relaterar till Lundell genom/via turnéer, böcker, dikter och skivor.

Och det finns en saknad i mig av att inte ha upplevt samma ungdomsrevolt mot den puritanska överheten. De som bröt sig loss från ledan och sade : så här kan man också göra. Och nu tillåter sig själva att längta tillbaka. Det kan kanske inga forskare förklara.

Alltomuffe.nu har varit en del av research:en. Pontus skriver:

Hemsidan alltomuffe.se bekräftar det. Här samlas Lundells fans, berättar om sina bästa konsertminnen, recenserar singlar och publicerar bilder på sina möten med honom. Snabbt märker man en markant skillnad mellan kvinnliga och manliga fans av skalden.

Huvudfrågan i artikeln är Vad är det med Ulf Lundell och hans konst som gör att han tillbes som en gud? En viktig källa (utöver alltomuffe) är Måns Ivarsson (tidigare musikjournalist på Expressen) och författare till Ulf Lundell biografin Vill du ha din frihet får du ta den.

Måns tänker tillbaka på 60-70 talet och den vänstervåg som präglade musiken. Han säger:

I det rådande klimatet blev Ulf Lundell en frihetshjälte som levererade slagord för rätten till frihet, med sitt uppror mot det tråkiga.

I den utförliga artikeln finns många fler källor. Läs vidare på  UNT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Populärast på alltomuffe
Biljetter