Intervju, krönika och recension

No Comment 254 Views

Här kommer lite tips om skön helgläsning. En längre intervju med Ulf Lundell, en krönika och dansk recension av Rent förbannat.

Ulf Lundell intervju

Lars Yngve som själv gjort intervjun med Ulf Lundell tipsar om artikeln Ulf Lundell Ute på vägen igen. Lars träffade Ulf Lundell på ett konditori i Simrishamn och hann med att diskutera lite allt möjligt. Dels den nya skivan Rent förbannat, turnén 2012 (och att det antagligen blir en sommarturné 2013), eventuella nya böcker och Ulf Lundells många Facit skrivmaskiner.

Några citat från artikeln:

Du har ju en väldigt humoristisk sida, varför skriver du inte en rolig bok?
– Jovisst, det skulle jag säkert kunna göra. Det har bara inte blivit så. Men jag har överlevt på humor sedan jag var ung. Det är inte alla som sett den sidan hos mig.

– Du har ju haft en lång karriär, du var på väg med en engelskspråkig platta vid ett tillfälle har jag förstått!
– Ja, det fanns ett sådant upplägg en gång för tjugo år sedan, men det rann ut i sanden. Min resa började ju med engelskspråkiga låtar, men när jag jobbade med min första platta ansågs det ju i det närmaste som högförräderi att skriva på engelska. Det ansågs enbart som kommersiellt i proggen.

Skulle du inte kunna tänka dig att göra en turné med akustisk gitarr och munspel?
– Absolut. Jag hade faktiskt tänkt att den här plattan skulle bli en sådan, men när jag började göra plattan i maj kände jag att: nej, det blir inte så. Jag tar med mig ett band även om operationen blir större och större för varje turné och jobbigare ju äldre man blir. Fast jag är van vid det och vet vad det handlar om, och någon måste vara kapten på skutan.

När gör du en akustisk turné på mindre ställen?
– Jag vet inte. Jag är ju onekligen i sluttampen av att turnera, det är ingen självklarhet att åka runt längre. Jag tar en turné i taget.

Ulf Lundell krönika

Bengt Ohlsson skriver i en krönika i DN På stan i artikeln Benke: Måste försöka klura ut varför jag dömts till det här straffet. Han skriver om Ulf Lundells kluvenhet mellan å ena sidan samhällskritik och en stor konsument, Han skriver till exempel.

Min poäng är, om ni undrade, att His Ulfness har järnkoll på sina varumärken, och att ingen lyckas förmedla upptagenheten kring detta på ett lika ödsligt och smittande sätt som just han.

Han är både en paddigt pompös plakatmålare som hytter med näven åt Maskineriet, och en hjälplöst kringlullande evighetskund på världens varuhus, den shoppande holländaren som inte kan motstå ett enda erbjudande som lockar med att höja honom en aning över polaren bredvid.

Tack för tips från Carlo Langfos.

Recension Rent Förbannat

I artikeln Lundell ret vred og lidt lykkelig får vi en utförlig recension av Rent Förbannat. Torben Bille har gjort recensionen och är själv tipsare. Torben sammanfattar recensionen:

Rent förbannat er, som det turde fremgå, et forbandet godt album, velsignet med tilstrækkelig følsom poesi til at få Lundells musik til at fremstå som ubestikkelig rock i stedet for bare gammelmandsbrok.

Masser af spilletid, næsten ingen spildtid. I sig selv en kritik af et samfund, hvor man ikke behøver være kulturpessimist for at synes, at det tit tager sig omvendt ud.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Populärast på alltomuffe
Biljetter