Jämtland i Ulf Lundells romaner

No Comment 1353 Views

Som en del i uppsnacket inför Ulf Lundells spelning i Östersund under den pågående sommarturnén 2013 på Storsjöyran (som för övrigt hade publikrekord och var lönsamt (delvis på grund av Lundell) till skillnad från andra festivaler som Gatufesten i Sundsvall) publicerade Länstidningen LT (regional tidning i Jämtland) artikeln Länet lever i Ulf Lundells romaner.

Artikelförfattaren Sara Strömberg har gjort ett gediget arbete med att kartlägga Ulf Lundells romanfigurers uppehälle och förhållande till Jämtland. Artikeln är klart läsvärd för alla som gillar Ulf Lundells romaner och/eller har någon form av anknytning till Jämtland.

Ulf Lundells roman SömnenI senare romaner som Vädermannen från 2008 och Allt är i rörelse från 2011 har romanfigurerna inte så mycket med Jämtland att göra (här är det mer Österlen i Skåne som är vanligast) men de tidigare romanenerna Sömnen och Vinter i paradiset utspelar sig i alla fall delvis i Jämtland.

I Sömnen är Tommy Cosmo huvudfigur och i Vinter i paradiset är huvudfigurerna Julius Tonker och Bengt Pavlo Gustavsson.

Åre, Storlien, Undersåker är några av orterna i Jämtland som figurerar i romanerna. Själv flyttade Ulf Lundell upp till Åre tillsammans med sin sambo Barbro Zackrisson och deras son Calle 1977. De flyttade tillbaka till Stockholm 1979.

Även den senare romanen Saknaden med huvudfiguren Florian Douhan utspelas delvis i Jämtland. I denna roman återvänder Florian till ett Åre som han inte längre känner igen.

Läs mer om romanerna eller hela artikeln hos LT.

Ulf Lundells romaner med anknytning till Jämtland

  • Sömnen
  • Vinter i paradiset
  • Saknaden

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Populärast på alltomuffe
Biljetter