Konstnären Ulf Lundell vinner över konstverksparken Kivik Art i Kammarrätten

No Comment 173 Views

Som vi skrivit om några gånger tidigare fortsätter trätan mellan Kivik Art, Ulf Lundells grannar, och Ulf Lundell. Nu har man kommit så långt som till Kammarrätten.

Från konstverket eller utkikstornet om man så vill ser man rätt bra in i över Ulf Lundells tomt. Betongtornet vid Lilla Stenshuvud invid Kivik är 18 meter högt. Konstnärerna bakom konstverket heter David Chipperfield och Anthony Gormley och namnet är ”A Sculpture for the Subjective Experience of Architecture”.

För att få bort konstverket har ulf Lundell och hans jurister hävdat att det är ett byggnadsverk och inte ett konstverk, därmed krävs bygglov och ett sådant finns det inte. Kommunen och konstverksparken Kivik Art hävdar givetvis att det är ett konstverk och att det därmed inte behövs något bygglov (och att det ska stå kvar).

Det här har hänt tidigare

Myndighetsnämnden beslutade 2008 att utkikstornet inte var en byggnad (Ulf Lundell förlorade). Detta beslut överklagades till Länsstyrelsen som ändrade beslutet (Ulf Lundell vann). Nästa intans var Förvaltningsrätten och de kom fram till att utkikstornet var ett konstverk (Ulf Lundell förlorade).

Och nu har alltså Kammarrätten kommit fram till att Kivik Arts konstkonstruktioner är svartbyggen. Om utkikstornet klassas som byggnad blir det möjligt att driva att det är ett svartbygge och att det ska rivas. Det är mycket god chans att Kammarrättens beslut överklagas till nästa högre instans…

Mer om affären med Kivik Art

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Populärast på alltomuffe
Biljetter