Ulf Lundell vinner striden mot Kivik Art Center, tornet är ett utkikstorn och inte ett konstverk

1 1108 Views

Ulf Lundell har drivit en process mot sin granne Kivik Art Center. Här står ett torn, ett utkikstorn som man kan klättra upp i och titta in i Ulf Lundells fastighet. Enligt Expressen ska Ulf Lundell ha sagt:

– Man ser rakt in i mitt sovrum, arbetsrum och min altan. Blir det permanent så flyttar jag, jag kan inte bo granne med ett utkikstorn.

Den senaste instans som har tittat på ärendet heter Högsta förvaltningsdomstolen. De har beslutat att inte ta upp frågan till prövning. Därmed står den tidigare rättsinstansens (kammarrättens) dom fast. Paviljongerna på Kivik Art center är byggnader och borde ha krävt byggnadslov. Det har inte Kivik Art Center sökt hos Simrishamns kommun.

Kivik Art Center har hävdat att utkikstornet är ett konstverk och därför inte behöver något bygglov. Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans för den här typen av ärenden, så nu borde denna strid var över. Ulf Har vunnit, tornet ska bort.

Kivik Art center ligger vid Lilla Stenshuvud strax söder om Kivik. Där har konstnärer och arkitekter uppfört en slags paviljonger med olika slags konstnärliga uttryck. Utsiktstornet som Ulf Lundell inte gillar är 16 meter högt. Tornet restes 2008 och ärendet har sedan dess klättrat uppåt i rättsystemet. Antony Gormley är konstnären bakom tornet.

Enligt beslutet måste nu Simrishamns kommun betrakta verket som ett svartbygge eftersom Kivik Art Center saknar bygglov för det.

Läs mer om utkikstornet och olika reaktioner kring frågan:

Related Articles

1 Comment

  1. Kalle

    Fel slutsats, för nu kan det här dramat börja om från början, med att kommunen i efterhand godkänner bygglovet för “tornet”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Populärast på alltomuffe
Biljetter