Läsarnas konsertrecensioner på alltomuffe - sajten om Ulf Lundell 
alltomuffe.se
Sajten om Ulf Lundell - Sveriges största rockpoet
Roller
Författaren
Konstnären
Poeten
Rockartisten
Läsarnas
Autografer
Biljetter
Bokrecensioner
Då träffade jag Uffe
Favoritlåtar
Konsertrecensioner
Lundellprylar
Lassie-historier
Singelrecensioner
Skivrecensioner
Om alltomuffe.nu
Uffebilder
Uffecitat
Upptäckter
Verken
Antologierna
Böckerna
Covers av Lundell
Covers på Lundell
Diktböckerna
DVD
Filmerna
Kassetterna
Konstverken
Ljudböckerna
Lyssna on-line
Mest sålda
Låtarna
Notböckerna
Promotionskivorna
Samlingsskivorna
Singlarna
Skivorna
Talböckerna
Texterna
Turné
Turnéprylarna
Videos
Övrigt
Ackorden
Artiklarna
Bokrecensionerna
Bröllop
Böcker om Lundell
Frimärkena
Frågesport
Kalendern
Konsertrecensioner
Kvinnorna
Köp/byt/sälj
Lundellfakta
Länkarna
Mobiltelefonlåtarna
Månadens fråga
Nyheterna
Presenttips
Singelrecensioner
Skivrecensionerna
Sommarpratare
Sök om Uffe
Sajtrelaterat
Nyhetsbrev
I media
Kontakt
Länka hit
OFF/FAQ
Sajtens historia
Tack till
Säg det med blommor - InterfloraLäsarnas konsertrecensioner

Här kan Du ta läsa fler av Läsarnas konsertrecensioner. Läs om alla passionerade skildringar av mötet med Lundell och hans band.

Eftersom denna del av alltomuffe är så populär har vi delat upp den på flera sidor. Denna sida innehåller äldre konsertrecensioner. De senaste recensionerna från de senaste turnéerna finner du på huvudsidan för Läsarnas konsertrecensioner.

Du som går på konsert. Ta för vana att skriva ner några rader direkt efter konserten, då sitter den i som bäst. Förmedla dina tankar och känslor till oss andra!

Skicka ett meddelande till alltomuffe via vår kontaktsida med din konsertrecension så lägger vi upp den på denna sida. Inkludera gärna när och var konserten framfördes, speciella händelser, låtar osv.

Välkommen med Ditt bidrag!

Tidigare turnéer
Vinter 2002
Sommar 2002
Sommar 2001
Vår 2001
Sommar 2000
Sommar 1999
Jul 1998
Höst 1998
Sommar 1991


Presenter till honom


Spännande spel online
Sommarturnén 2002
Av: Jonas Solberger (Sofiero)
E-post: littlekeith_02@yahoo.se

Av en händelse läste jag i tidningen att Lundell skulle spela på Sofiero samma vecka som jag befann mig nere i Skåne. Trots att jag sett honom fem gånger innan tvekade jag inte en sekund att göra det ytterligare än gång.

Och det är jag väldigt glad för att jag valde. För bättre än så här har han aldrig varit.

Redan i inledande "Kär och Galen" kändes det tydligt att detta skulle bli en kväll att minnas. Och naturligtvis visade det sig att jag hade rätt.

Vissa surmulna bakåtsträvare gnäller om att Ulf Lundell "aldrig ger sig". Men varför skulle han göra det?

En sådan enorm spelglädje och vilja att ge publiken valuta för sina pengar har jag aldrig sett hos någon svensk artist tidigare. Faktiskt inte heller hos Lundell själv innan denna konsert. Spelglädjen har alltid varit enorm, men just denna kväll, i den enormt vackra slottsparken utanför den skånska kuststaden, står den på sin abslouta höjdpunkt.

Vi får gamla klassiker blandade med material från kommande "Club Zebra". "S:t Monica" hade vi redan hört innan denna kväll, men vi får också bevis på att det finnas gott om juveler på dubbelalbumet som släpps den 7 oktober.

Vi får en version av "Chans" som svänger så att det svartnar. Den föregås av en promenad i publikhavet. "Folket bygger landet" brukar vara ett säkert allsångskort och den framstår allt mer som en av de absolut starkaste sånger Lundell har skrivit över huvud taget.

"Rått och romantiskt" från 1993 års "Xavante" får tiden att stanna, så otroligt vacker. Efter ett två timmar ordinare set får vi en timme med extranummer. Att Lundell spelar "Twist and shout" brukar numer vara ett tecken på att han är nöjd med konserten. Med tanke på den extatiska version som han serverar denna kväll är han förmodligen lika nöjd som oss i publiken.

Tre timmar har aldrig gått så fort som det gjorde denna kväll. När sista låten går över i refrängen från "Kär och galen" sprider sig en enorm känsla av välbehag i kroppen. Denna har visserligen funnits med hela vägen, men den växer sig allt starkare.

Alldeles för fort tar denna konsert slut. Men jag går från Sofiero Slottspark med ett enda stort leende på läpparna.

/Jonas Solberger, Lundellfrälst sedan 1995Av: Liza Högberg (Östersund)
E-post: ?

Vad ska man säga? En konsert med Uffe är alltid lika eggande! Jag älskar honom och hans musik! Han gör mej galen! Jag får ståpäls och blir yr av glädje när jag hör/ser honom!Av: Johan Macke (Finspång 5/7 - Skansen 11/7 - Orminge 12/8)
E-post: el_macke@hotmail.com

Förra våren (2001) snackade jag med några kompisar om att det kanske vore kul att gå och se Lundell på Skansen, bara för att det vore kul att se.

Musiken hans hade jag inte hört speciellt mycket, ja eller "Öppna landskap" och "( Oh la la) Jag vill ha dig" är väl omöjliga att INTE ha hört någon gång, men samma vecka som konserten hörde jag delar av samlingen "Öppna landskap" och det gick upp för mig att det lät riktigt bra.

Och efter den magiska kvällen på Skansen vart jag FAST! Efter det började ett hysteriskt inköpnade av skivor och jag vart bara ett större och större fan.

Längtade till "sommar 2002" för att äntligen få se honom när jag kände igen låtarna. Och när det närmade sig och började dra ihop sig, vart det dock en hel del strul. Jag skulle egentligen varit bortrest när Uffe kom "hem" till Skansen men det ordnade sig.

Men det viktiga för mig var att se han minst två gånger, svor bl.a. mycket över att Nynäshamn-konserten skulle vara samtidigt som en Tysklands-resa. Men lyckligt nog lyckades jag tillsammans med min mamma hitta ett datum, Finspång, då vi kunde åka båda två.


Finspång 5/7
Så blev det ÄNTLIGEN 5:e juli. Hade läst en del om smygpremiären i Kiruna, bl.a. att det skulle ha varit ganska rockigt.

Efter en snabb bilfärd med Uffe strömmandes ur stereon kom vi till Finspång. Solen sken, folk var glada, det spelades Lundells låtar vid krogen vi satte oss på.

När klockan blev halv sju och insläppet började gick vi in. Såg till min glädje att hela konsertplatsen var fantastisk fin. Stooor gräsmatta framför scenen, som var placerad precis framför slottet, fan, så här skulle det vara oftare.

Skansen är ju fint, men det är så mycket asfalt och grejor. Men så tickade klockan långsamt på och när den hade hunnit bli åtta så var det dags!

Uffe med band gick upp på scenen och gjorde en magnifik start med "fyrtalet i ess": "Kär och galen", "Folket bygger landet", "Ut ikväll" och "Förlorad värld". Man var helt lyrisk.

Men sen tog det tyvärr lite stopp. Resten av konserten var bra, men jag tyckte att låtvalet var lite udda. Det märktes att man fortfarande är lite "nybörjare" när man under "Hav utan hamnar" inte hade en aning om vad det var för låt.

Konsertens höjdpunkt var ändå "Chans" där publiken verkligen var med och "ooo-oooh-ade" innan låten kommit igång. Andra höjdare var "Jag saknar dig" (som jag heller knappt hade hört), "Tillsammans vi två", de härliga versionerna av "Rom i regnet" och "Hon gör mig galen", och riktiga energikicken "Lycklig lycklig".

Så efter konserten när jag satte mig i bilen och lämnade Finspång var intrycket "bra, men det kunde varit bättre, om andra låtar hade varit med istället". Så inför Skansen så hoppades jag på vissa förändringar i set-list:en.

Under veckan innan Skansen köpte jag både "Ripp Rapp" och "I ett vinterland" och insåg hur fantastiska främst "Hav utan hamnar" och "Jag saknar dig" är.. Men så gick dagarna och det blev dags igen:


Skansen 11/7
EXTAS, EXTAS, EXTAS! Samma fantastiska inledning med "fyrtalet" (som för övrigt öppnade alla konserter i sommar, väl??). Det som var bra med den hät konserten, som gjorde att den blev mycket bättre än Finspång, var att nu VISSTE jag vad som komma skulle, och kunde koncentrera mig på det istället för att hoppas på massa andra låtar.

Låtar som "Glad igen", "Gott att leva", till viss del "I kvinnors ögon" och framförallt "Jag saknar dig" var nu istället väldigt bra, istället för besvikelser som veckan innan.

Konserten hade främst TVÅ höjdpunkter: "Hon gör mig galen".. Makalöst. HELA Skansen tror jag sjöng. Publiken fick sjunga själva, Uffe kompade oss och det ryste i hela kroppen. Bland det häftigaste jag varit med om på en konsert.

Och sedan "Öppna landskap".. Bara den gjorde det nästan värt att att man såg Uffe två gånger den här sommaren, tänkte jag då. Han sa att han bara skulle spela den just den DÄR kvällen på Skansen, nu vet jag inte om det blev så men jag tror faktiskt det.

När man åkte hem från Skansen var humöret på topp och den lilla besvikelse från Finspång var nu helt bortblåst!

Nu började man längta efter nya skivsläppet och ny turné, men några veckor senare blev det klart att Uffe än en gång skulle återvända till Stockholm för konsert i Orminge som skulle avsluta hela "Sommar 2002"-turnén.

Efter viss fundering om det inte skulle bli trist med "samma" konsert igen, trots allt hade inte det vart speciellt stora förändringar mellan Finspång och Skansen, bestämde jag mig dock för att, jovisst fan ska jag gå. Och nu i efterhand känns det som att, "egentligen var det så självklart".


Orminge 12/8
För den här kvällen i Orminge blev för mig, och nog för alla andra, såsom många har beskrivit här på sidan om tidigare Orminge-spelningar, väldigt speciell.

Hela konserten kändes personligare, mycket p.g.a. att Uffe berättade mycket historier från bl.a. sin ungdom. Vissa var riktigt roliga och man log och skrattade mycket.

Hoppades självklart även inför den här gången att vissa låtar i set-list:en skulle bytas ut, och så rätt jag fick. "Desperado" var helt fantastisk och fick mig att inse hur bra den är, "Den vassa eggen", boggie-låtarna "Jag går på promenaden" och "Hela huset skakar", men kanske främst "Stackars Jack".

Det ryste i hela kroppen när introt spelades. Flertalet gånger under konserterna gick det upp för mig att när man fick höra vissa låtar live, insåg man verkligen låtarnas storhet!

I slutet av konserten var Uffe inte sen att tacka alla sina medhjälpare (bandmedlemmar, crew och allt vad det var) och hoppades att de alla ville vara med på turnén som följer i höst på nya skivan.

Konserten blev den längsta jag bevittnade den här sommaren. Efter 3,5 timme var man helt slut och hade svårt att stå upp under det fantastiska fyrverkeri som avslutade hela konserten, och detta års sommarturné.

Intrycken efter tre konserter på 5 veckor är många men att bandet och Uffe tillsammans var otroligt tight, var en sak jag la på minnet. Allt framförs väldigt proffsigt, och förutom en miss mellan Norpan och David under "Tillsammans vi två" i Orminge märkte jag knappt ett spelfel på nästan tio timmars sammanlagd speltid.

Dessutom under mina tre bevittnade konserter så märker jag att alla på scen verkar väldigt glada, kanske främst Uffe, som både på Skansen och i Orminge pussade Janne Bark ordentligt på munnen!

En sak jag funderat på är om det utöver Uffe och Barken verkligen behövs en tredje gitarrspelare. Många har sagt att årets kille, Fredrik, gjort ett dåligt jobb. Det kan jag inte hålla med om, han gör ju det han ska, men undrar om han verkligen behövs där!?

Sommaren 2002 kommer jag minnas som sommaren då Uffe definitivt blev kung för mig. Jag längtar redan efter nya skivan och turnén. Då kanske det blir tre konserter till...Av: Thomas Karlsson (Jönköping 9 augusti - Rådhusparken)
E-post: quake322@hotmail.com

Uffe var på toppen humör denna vackra och varma kväll, likaså folket från Jönköping med omnejd. Han stolpade in på scenen med ett brett leende och det där var verkligen ett leende som höll i sig resten av kvällen.

Alla var på plats, de traditionella kvinnorna längst fram med sina trånande blickar och huvuden på sne', pojkarna längst fram som inte kunde hålla tyst och skrek "Uuuuffeeeeeee" högt och ljudligt under de lugna låtarna, kärleksparen som hånglade till "Isabella" och "Hon gör mig galen" och barnfamiljerna vars kottar så småningom lade sig i gräset med händerna för öronen, trötta och slumrandes.

Att Uffe var så glad funderade vi på en hel del, rykten har ju cirkulerat om att han inte gillar Jönköping som konsertstad, inte efter det dåliga uppslutandet, men ryktesvis har vi också fått höra att hans "flickvän" visst ska bo i Jönköping (säkert är det bara ett rykte, men Uffe skvaller gillar många).

Fast det var något med mannen/kungen denna afton i augusti och man kan ju aldrig säkert veta, det kanske var hon med de slitna och håliga jeansen, det svarta linnet, det långa blonda håret som stod vid sidan om staketen vars väska jag snubblade på och som sedan gav mig en varm och vänlig blick, Förlåt, slog du dig? Eller det kanske var hon som slogs om handduken som blev utkastad?

Konserten då? Ulf Lundell var inte sammanbiten eller nervös när han drev ut med sin flock på scenen, det breda leendet avväpnade folket FÖR han visste med sig att det här kommer bli en bra kväll.

Inledningen var klockren, och man tänkte för sig själv "Just det, äntligen har mannen begripit konceptet" - "Vi inleder med de gamla slagdängorna först, för att elda upp publiken".

Kär och galen - första numret, "Folket bygger landet" - andra låten. Men nej, jag tror inte han har begripit eller har självförtroende för att kunna ge oss kräsna fans det vi vill ha, hitsen radas upp men just denna kväll tappar många av dem udden.

Men man fixar det och allt blir förlåtet trots en del tråkiga upprepningar från de senaste årens konserter, för nu är han där på scenen och det är Lundell, kungen av sommaren och visst fan ska det vara folkfest och visst fan ska man ge publiken vad de vill ha och visst fan syns det hur mycket han njuter av sin spelning.

Den sprudlande glädjen, hur han tar sin publik med storm, han showar, riktar strålkastarna mot publiken, springer ut i folkhavet, flörtar med damerna. Dock var det inte mycket flört denna afton.

Två handdukar kastades ut och ett munspel. Så ryktet kanske stämmer. Var hon med i publiken? Och vem var hon?

Sällan har vi sett Uffe på ett sådant glatt humör och framträdandet så innerligt. Hej här är jag! Får jag flytta hit? Inte ett ont ord om kameror, drängfulla pojkar eller mobiltelefoner.

De nya låtarna var alla klockrent satta,"Röd klänning", "Gå ut och var glad din jävel" och "Härligt, härligt, farligt, farligt" sätter sig gjutna i skallen och man vaknar av ekot efter dem dagen därpå.

De nya tillskotten i bandet var som en blodtransfusion, en härlig frisk fläkt! Men för fan, Jerka, du måste släppa loss lite. Ta av dig brillorna för solen den gick ner för länge sen!

Summeringen blir, allt var som det skulle vara och mycket mer när man ser Lundell en ljum kväll i augusti, långt från mörker och höst, en vacker kväll i augusti då inget mänskligt hjärta kan, se två skuggor på väggen dansa fram längst den vassa eggen.

Mellansnacket då? Under låten Lycklig, lycklig, pratades det om lyckan och även hans funderingar på att konvertera till buddismen. Får man vara buddist i Jönköping? Publiken gav honom ett rungande ja!

Han förklarade även att alla söker efter lyckan men det är ett meningslöst sökande, han själv har inte funnit den än och blickarna sökte sig till den där tjejen.

Han tillkännagav även att han kommer snart tillbaka i höst. Vi syns då och sista numret blev dock inte Sextisju, sextisju som en ivrig kvinna skrek. -Nej kära du, det blir inte sextisjuuuuuu. Vi tar den en annan gång, inte nuuuu.

Ok, Uffe vi syns i höst!Av: Mikael Hollander (Jönköping 9 augusti - Rådhusparken)
E-post: larssonson@hotmail.com

Jag vill bara berätta om min hittills bästa upplevelse med Lundell och hans band, under den tid jag sett honom.

Jag var i min hemstad Jönköping den 9 augusti och såg spelningen i Rådhusparken. Jag har sett Lundell sen -82, första gången i Varberg. Men den här konserten var förmodligen den bästa jag sett fram till nu.

Det var en fröjd att se spelglädjen i bandet och framför allt hos Uffe. Han var på ett strålande humör och var ute bland publiken och lirade och bjöd på alla möjliga roliga kommentarer under spelningen.

Jag såg bandet i Halmstad också, men där kom inte publiken igång riktigt som i Jönköping. Det var en fantastisk stämning sista timmen och alla hängde på i allsång och handklapp mm.

Jag har aldrig varit med om ett sånt ös tidigare under mina 20 år med Lundell & co. Man gick från konserten med ett stort leende på läpparna. TACK Lundell med band för de känslor ni förmedlar och skapar när ni är turnerar landet runt!Av: Andreas Larsson (Kneipbyn, Visby 23/7 2002)
E-post: larssonson@hotmail.com

Tack Uffe ännu en gång för att du sätter guldkant på sommaren med en turné! Trots lite taskigt väder och en inte helt engagerad publik framförde du dina låtar med bravur.

En sak som jag anser drog ner hela upplevelsen var gitarristen Fredrik Fagerlund. Vad var anledningen till att han var med? Han stod och drömde och drog något slött och oengagerat ackord då och då, gick runt lite på scen och tittade på de andra i bandet som inte verkade bry sig om honom. Han gjorde faktiskt ett skitdåligt jobb. Låt honom stämma gitarrer backstage eller nåt för i Göteborg vill jag inte se honom.Av: Göran & Rickard Karlsson (Furuvik)
E-post: gorankarlsson@mbox302.swipnet.se

Far & son Karlsson åkte med glatt hjärta de 22 milen söderut för att återse Lundell, Bark & c:o.

Rickard hade sett Lundell 1 gång innan, i Långsele augusti 1999 och pappa Göran vid flera olika tillfällen.

I Långsele verkade Uffe trött & less. Konserten varkade vara bara "en dag på jobbet" för honom o bandet. Men nu fick Rickard uppleva en Ulf i högform.

Han klev upp på scenen i Furuvik strax efter 20.00 och drog igång med "Kär och galen". Därefter följde en lång radda "publikvältare" som "Ut ikväll", "Lycklig man", "Förlorad värld", "Chans" och många fler.

Rickard var en aning besviken att inte "Rött" var med men på det hela taget väldigt nöjd. Pappa Göran saknade egentligen bara "Om sommaren" och "Ute på vägen igen" av dem han hoppades få höra men fick, å andra sidan, några glada över- raskningar i form av "Hav utan hamnar" och "Rått och romantiskt" (f.ö en personlig favorit) men helhetsintrycket var oerhört bra.

Ulf visar stor spelglädje och bandet är vädigt tight. Som vanligt har "den galne Janne Bark" lite av en egen show i showen.

En av de allra bästa upplagorna, som jag/vi sett av SVERIGES STÖRSTE ROCKARE. Numera är Springsteen USA;s Ulf Lundell och inte tvärtom.

Tack, tack, tack Ulf (fritt citerat från S;ta Monica)Av: Anders Eriksson (Mariebergsskogen, Karlstad 20/7 2002)
E-post: anderse@oldies.nu

Efter att ha sett kung Lundell på Skansen tidigare i månaden hade vi chansen att se honom även i Karlstad Lördag den 20/7. Och trots att vi var lyriska efter framträdandet på Skansen så kan man fånleende konstatera att framträdandet i Karlstad var ÄNNU vassare.

Låtlistan var i stort sett densamma den första delen av konserten. På Skansen kördes ju "Öppna landskap", enligt Ulf själv enda gången på turnén, som en hyllning till Neil Cassidys fru Caroline som satt på läktaren.

Under konserten höll Uffe, ovanligt nog, en lång monolog där han berättade om när han "ramlade ner i bluesrockbrunnen" 1967 i Saltsjö-Boo.

I Karlstad fick vi glädjas åt extranummer i två omgångar. Och det sista var verkligen magiskt. Först "Rått och romantiskt" och sedan (improviserat?) Beatles 'Twist 'n shout' i en enorm version som pågick i minst 10 min. Fantastiskt. Ett ursinnigt tempo och det värsta rockar- röj man kan tänka sig. Och man blir lycklig av att se hur kul de har tillsammans på scen.

Jag förvånas hur man kan orka hålla igång i ett sådant tempo i över tre timmar.

Men ingenting förvånar mig egentligen längre när det gäller Uffe. Trots att jag ständigt upptäcker nya texter som är så bra att man undrar var allt kommer ifrån...

/Anders, Lycklig Lycklig Lycklig!Av: Mattias Persson (Halmstad, Brottet 26/7-02)
E-post: Mattias.Persson@edu.falkenberg.se

Regnet smattrade ilsket mot vindrutan på väg mot konsertplatsen som heter Brottet eftersom det tydligen är ett gammalt stenbrott. Det var grått, grått, grått. Men som genom ett under sprack molntäcket upp och Halmstadkvällen visade upp sig från sin absolut bästa sida.

Under vilt jubel gick Uffe och bandet in på scenen och sparkade igång. Som tidigare var det inget chanstagande här inte, utan det trygga efterlängtade, av de flesta.

Det låter som vanligt bra, men inget sticker ut och ingen överraskar (jag såg Varbergskonserten också).

Det roligaste i inledningen var, konstigt nog, att få höra "Den vassa eggen". Detta stycke som är svart, tungt och avgrundsdjupt passar väl som motbild till alla andra låtar som andas sommar och tradition. Jerker var så exalterad att han drog en sträng, har detta inträffat tidigare???

Jag har sett Uffe dra av fler strängar under åren än vad Halmstad Musikhandel sålt under de senaste tio. Men Jerker klarade så klart detta galant och fick en ny bas till "Röd klänning". Den låten blev lite bättre igår. Jag tyckte inte om den i Varberg men som jag trodde då så växer den nog med tiden.

Dom gör också "Laglös" i en version som är så där lagom kul. Hade Maria och Ebba stått och hjälp till med två ytterligare två stämmor hade jag jublat men det blir tyvärr lite väl tunt med Uffe, Janne och David vid mikrofonerna.

"Isabella" är en ljuvlig låt men inspirationen har nog falnat under dessa år sedan Havängplattan kom ut. Jag tyckte det lät lite torrt fastän Uffe så väl försöker att få lite bett i den men, nej.

"Jag saknar dej" är fortfarande en låt som måste vara bland det absolut bästa karl´n gjort. Låten ljuder ur högtalarna och Gundes ståpäls visar sig överallt på oss.

"Chans" är alldeles lagom lång för att jag ska hinna med att stå i kö till toan, pinka och gå tillbaka och ställa mig en bit ifrån scenen igen.

Sedan händer äntligen något oväntat!!! "Tillsammans vi två" ångar igång och denna låt har jag inte tröttnat på ännu. Första versen inleds men då säger plötsligt Uffe:
-Stopp, stopp! Du där med videokameran, lägg undan den där va! Get it boy? och spänner ilsket ögonen i grabben som tydligen filmar hela alltet för att eventuellt göra lite pengar på inspelningen sedan. Detta är ännu något jag inte varit med om tidigare under en konsert. Kanske inte så kul men det var ju ändå något nytt. Sedan börjar dom om som inget hade hänt och Uffe ser lika glad ut som innan!!??

"Jag går på promenaden" är en låt som han gärna återkommer till med jämna mellanrum. Denna blues som vid detta laget är ganska utsliten och intetsägande. Det mest häpnadsväckande under låten är att Fredrik Fagerlund får göra ett solo. Killen vars gitarr är mer nedskruvad än en riktigt lång skruv. Det blir ett solo som påminner om Chuckens alla riff på alla hans låtar, men vad kul att gitarren låter i alla fall. Sedan faller han återigen i träda.

"Farligt farligt, härligt härligt" är kul och svänger bra, kommer att bli spännande att studioversionen av denna.

Allsångsledaren Ulf Lundell är tydligen rejält inspirerad i år, han har ju spelat på Skansen. Under St. Monica, Oh la, la och senare under "Älskling" får vi ta i och försöka imponera på killarna i bandet (eller kanske på tjejerna bredvid). Kul, ja lite.

Kvällens höjdare är utan tvekan "Rått och romantiskt". Det råder en nästan sakral stämning under låten. Så här med hela bandet med sig är detta en stor hit. Hoppas att den kommer med på en liveplatta någon gång.

Näst sista låten i Halmstad är "Gå ut och var glad". Denna sång är också en låt som redan har satt sig som en svettig t-shirt på mig. Den har det mesta, jag behöver inte säga mer.

Avslutningen på konserten är det sämsta av allt, på mycket, mycket länge. Många konsertavslutningar har jag sett och då brukar ju banden bjuda på det bästa men vem har tutat i Uffe att bjuda på det sämsta?

Varför kan inte Janne eller någon annan i bandet med lite omdöme, berätta för honom att detta inte är särskilt kul för någon. Visserligen ser musikerna lite glada ut men de kanske lever ut sina skådespelartalanger? Det finns tydligen skådespelare som är musiker! (Peter Stormare - nej förresten).

Eftersom jag läst setlistorna från tidigare spelningar förstår jag att detta är det sista så jag går hemåt, jag missar ju ingenting i alla fall. Vad har Uffe för relation till just denna låten? Det måste vara ett väldigt starkt minne. Man kan bara spekulera.

Lookalike-tävlingen:
Jag tror att bandet har en intern lookalike-tävling sinsemellan. Jerker har till och med varit hos frisören för att bättra på sina chanser att vinna, men Marcus Olsson leder med hästlängder före Jerker och troligen tar han hem titeln ohotad i år.

Vem ska dom likna då?

Jo, dom ska naturligtvis försöka att efterlikna Hasse "Förbundskaptenen" Olsson anno 1985 bakom syntar och hammondorgeln.

Fredrik Fagerlund kör också en lookalike-tävling. Han försöker att likna Christopher Robin i Nalla Puh och lyckas alldeles lysande. Bra jobbat!

Nu vet jag varför Janne Bark har med frugan på turnén. Hon är sotis såklart. Tänk att ha en man som varje kväll blir kysst av en annan, av samma kön som sin man till och med!!! Skulle inte vilja vara i hennes kläder.

Nalle Bondesson bor väl i Halmstad? Varför var inte han gästartist?

Mattias, FalkenbergAv: Mattias Petersson (Borgholm 24/7-02)
E-post: matper41@hotmail.com

Han började klockan 20:00 med en grym version av Kär & galen, sedan Folket bygger landet. Det var nästan samma setlista som Karlstad den 20:e.

Det var en Uffe i riktig högform. Bandet var otroligt samspelt, men den nye gitarristen såg mest töntig ut. Det fånigaste jag sett faktiskt. Dom hade nog klarat sig lika bra utan honom. Kom tillbaka Ola!

Konserten präglades av ett riktigt rocktryck. Under S.t Monica gick Uffe och hämtade ett papper, och sa att det kommit klagomål, som han var tvungen att framföra.

Eftersom slottsruinen trots allt är ett slott, sa han, så har det fortfarande en slottsherre. Och slottsherren tyckte att det var en ömkligt tyst publik.

Sedan började en riktigt skrålande allsång på uhuh-refrängen. Fy fan vad det var bra. Ett " bartender"-inspirerat intro på Hon gör mej galen var helt enkelt det bästa introt nånsin.

Uffe var på ett strålande humör, men gick aldrig ner i publiken. Han tog en vända innanför kravallstängslet istället. Sedan träffade jag Uffe vid turnébussen efter konserten, och fick lite fina kort, lite snack med guden samt en affisch signerad. Det var en kanonkväll.Av: Mattias Persson (Varberg fästning 6/7-02)
E-post: Mattias.Persson@edu.falkenberg.se

Det är med mycket lätta steg jag går mot konsertområdet för att än en gång lyssna på Uffe med sitt band. Jag förväntade mig en spelning som var identisk med turnépremiären i Finspång men det blev till min förvåning och stora glädje några få ändringar.

Jag var nyfiken på de två nya musikerna Marcus Olsson och Fredrik Fagerlund, det visade sig att det var bara en som tillförde något.

Spelningen började som vanligt på utsatt tid, kl. 20.00. Inledningen med Kär och galen, Folket bygger landet, Ut ikväll och Förlorad värld är bra men överraskar nog få.

Det rullar på, ljudet är klart och ganska soft. Texterna går tydligt igenom ljudbilden. Men jag tycker det är något som saknas, det lyfter inte. Jag står och väntar på att något kul ska hända, någon ny låt eller nya arrangemang av de gamla.

Det roligaste efter fem låtar är introt på Rom i regnet som Marcus gör på sin sopransax, tror jag det var. Bra lät det i alla fall.

Rött gör dem mos av. En minut kort, snabbt och ganska tufft, trycker de igenom sig den som om de vill bli av med den så fort som möjligt. Eter Rött stoppar de in Man igen, vilket överraskar, men på bekostnad av Hav utan hamnar, som de körde kvällen innan, sorgligt.

Den första nya låten kom efter Man igen, Röd klänning. En låt som nog inte gjorde speciellt många glada eftersom den inte var särskilt bra så här första gången. Kanske kan den växa när plattan kommer.

Men Uffe tar revansch direkt efteråt och gör en av kvällens absolut bästa framförande i Främmande stad. Det är dessa ögonblick jag väntat på. Väldigt naket och känsligt, en version som är nästan bättre än på "Eggen". Bara denna låt är värd biljettpengarna.

Nu är jag såld, efter en inledning som nästan gjort mig besviken. Han sänker mig så gott som efter Främmande stad när de gör en mycket bra Jag saknar dig. Nu står jag och ler, fånigt kanske men detta är en njutning att höra.

Nu kommer hitkavalkaden och det är bra men vi har hört det förut. Den andra nya låten kommer senare, Farligt, farligt men härligt, härligt. Det är en ganska snabb låt som är många resor bättre än Röd klänning. Kul att höra och den kommer nog att låta bra på plattan till hösten. St. Monica kommer efter och den funkar förstås bra live, alla är med på noterna.

Extranumren är inget att säga om mer än att de har gjort Hon gör mig galen ännu bättre än senaste årens liveversioner. En lågmäld inledning där Marcus än en gång visar att han tillför bandet mycket.

Extra extranummer blir samma som i Finspång med en Rått och romantiskt i ny musikalisk dräkt, full sättning vilket var bra. Kul att höra men sista låten var ännu roligare. Gå ut och var glad var en härlig uppmaning med en refräng där Uffe sjunger "Gå ut och var glad din jävel". Ännu en låt jag väntar på att höra studioversionen på. Club Zebra kommer att bli en bra platta, det vågar jag nog lova efter att ha hört dessa låtar.

Sammantaget var detta en bra konsert i ett konsertväder som var perfekt, inte för varmt och inte för kallt.

Men Fredrik Fagerlund då?
Ny kompgitarrist eller? Killen spelar med The Facer och det borde han ha gjort denna sommaren också. Vad tillför han? Gitarren hör man inte ens, kanske låter det bra när han spelar men låt oss höra det då. Han försökte på sig en del rockposer men det såg ganska taffligt ut. Fredrik sneglade på Janne Bark och försökte härma men, nej. David "Professor´n" Nyström fick ibland påminna honom att han skulle ta en stämma för då stod han och drömde.

Varför tog de med honom på turnén? Men vem vet, han kanske är en hejare på att dra fräckisar i turnébussen, men jag tvivlar. Jag tänker på Ola Gustavsson som var med förra sommaren, vad gör han i sommar?

Annars är det Jerker som dominerar i bandet, ursäkta Janne Bark, men Jerker spelar verkligen i första divisionen. Det finns nog ingen i detta land som spelar mer melodiöst på en bas som honom. Det svänger om rytmsektionen, Norpan och Jerker drar ett tungt lass.

Mellansnacket då?
Ja, det som sades ifrån scenen mellan låtarna var oftast 1, 2, 3, 4.

Någon gång sa Uffe:

En annan gång sa han:

Jaha, var det allt. Ja, det var det. Kanske ska han ha gjort några kvällar innan snacket släpper.

Det kunde kanske ha varit kul att få höra något med lokal anknytning. Karln har ju bott i en stuga i Glommen, norr om Falkenberg ett tag. Lite anekdoter skulle krydda tillställningen men det kanske inte angår oss, vem vet?

Var det inte ovanligt många som stod och hånglade i Varberg? Vad berodde det på? Är det ett gott tecken, eller?

Nä, nu längtar jag till Halmstadspelningen, bara tre veckor kvar! Vad ska man göra under tiden?

Mattias, FalkenbergAv: SJ (Finspång, Rockslottet 5/7-02)
E-post: ulflundell@swipnet.se

20.01 kliver boysen ut på scenen och drar i gång årets officiella turnépremiär. Molntäcket är uppsprucket och solens ljusstrålar anas på himlens ljusblåa partier.

Det vackra gula slottet bildar en härlig inramning till scenen och nere i den grönlummiga slottsparken trängs en entusiastisk - men något överförfriskad - lokalbefolkning.

Den lokale arrangören har också tryckt upp några balla tröjor (grågrönaktiga) till sin egen crew med följande text.

Bak på ryggen:
ULF LUNDELL
SOMMARTURNÈ 2002

Framme på bröstet:
LOCAL
CREW

Lundell är på ett strålande humör och skiner kvällen igenom som solen på Södermalm. De gamla trumfkorten i bandet - Nyström, Barken, Norpan och Jerker - sprudlar också av spelglädje.

Men kvällens verkliga utropstecken är Marcus Olsson på saxofon! Han vågar stjäla rejält utrymme på scenen och leverar underbara solon på såväl flöjt, klarinett som saxofon. Kul att se en riktig förstärkning som vågar ta för sig ordentligt! Det känns som en försvunnen pusselbit plötsligt fallit på plats.

Tyvärr kan detsamma inte sägas om den nye gitarristen Fredrik Fagerlund. Den grabben gör ett så blekt och tafatt intryck att man undrar hur länge gossen får dansa med dom stora elefanterna.

Enda plusset är att han inte lyft upp gitarren på bröstkorgen a la "dansbands Ola Gustafsson" (som märkligt nog fick spela både vår och sommar på "I ett vinterland" turnén, men nu äntligen - tack och lov - lyfts bort).

De nya låtarna mottas med positiva känslor av publiken. "Farligt farligt, härligt härligt" och "Gå ut och var glad" visar sig vara två riktigt underbara "crowdpleasers", medan "S:t Monica" visar sig vara just så stark som väntat livé. "Röd klänning" går inte heller av för hackor.

Och avslutningen med "Gå ut och var glad" ackompanjeras av en fantastisk ljussättning i mestadels rött & gult, som skickar härliga rysningar genom kroppen.

Klockan 22.58, efter det sedvanliga dubbelextranumret, tackar Uffe & bandet publiken. Mörkret har nu lagt sig över Finspång och lämmeltåget letar sig ut genom portarna.

Detta var den OFFICIELLA setlistan:

01. Kär och galen
02. Folket bygger landet
03. Ut ikväll
04. Förlorad värld
05. Rom i regnet
06. Främlingar
07. I kvinnors ögon
08. Idiot city + Rött
09. Röd klänning
10. Hav utan hamnar
11. Jag saknar dig
12. Chans
13. Glad igen
14. Tillsammans vi två
15. Lycklig man
16. När jag kysser havet
17. S:t Monica
18. Farligt farligt, härligt härligt
19. Gott att leva
-----------------
20. Hon gör mig galen 21. Lycklig lycklig 22. Oh la la
23. Älskling
-----------------
24. Rått och romantiskt
25. Gå ut och var glad

Kommentarer:
"Idiot City" övergick i och avslutades med ett kortare parti ur "Rött" (på den officiella setlistan står därför båda under låt #8).

"Älskling" avslutades med ett kortare parti ur "Kär och galen" (på den officiella setlistan nämns dock inte - som synes - "Kär och galen" överhuvudtaget i detta parti av setlistan).

Enligt en initierad källa kommer det - förstås - att bli ändringar i setlistan under turnéns gång. Särskilt de två sista låtarna kommer enligt denna källa att varieras under sommaren.

/SJAv: Anna (Finspång, Rockslottet 5/7-02)
E-post: annakonda_@hotmail.com

Jaha, då har man sett Sveriges Rockkung för fjärde gången då. Turnépremiär och allt.

Regnet hade öst ner varje dag i flera veckor och jag blev mer och mer besviken på vädret för att det kanske inte skulle bli någon konsert då, han har ju ställt in förut vid regn.

Men så kom fredagen och solen sken hela dagen. Det var ett mirakel, ett underbart mirakel.

Så jag och familjen drog till Finspång och såg en 3 timmar lång konsert som var lika bra som alltid, lite trög publik kanske, men Uffe är alltid bra.

Ska se han för femte gången snart i Leksand, jag ska stå längst fram och trängas, men det gör ingenting. Han är värd allt, min Uffe!

Min röst fick han för övrigt på "Oh, la la jag vill ha dej" Passa på att se Lundell i sommar, du kommer inte att ångra dig!

Sommarturnén 2001
Av: Niklas (Marstrand)
E-post: ?

TÄNK VAD MAN NJÖT AV TRYCKET AV TRUMMORNA, NÄR NORPAN SLOG IN LÅTEN CHANS UNDER KONSERTEN I MARSTRAND 2001...

FYFAN VAD HÄRLIGT

//Nike


Av: Karl Hagelin (Skansen den 19 juli)
E-post: karl.hagelin@spray.se

Nu när hösten närmar sig med gulnade löv och frostnätter så är det tur att det finnns minnen. Detta är från sommarens konsert på skansen den 19 juli.

Förutsättningarna var underbara, en sommar som gett oss sol igen, och detta var min första av endast tre semesterdagar. Tillsammans med tre mycket goda vänner tog vi våra ryggsäckar och var i god tid inne på Skansenområdet.

På en gräsmatta slog vi oss ner, delade på lite vin, ett par öl och njöt av solen. Då kommer dagens första underbara upplevelse, två av mina kamrater berättar att dom skall gifta sig, och jag blir tillfrågad att vara värd, en stund som jag länge kommer att minnas.

Det drar ihop sig. Vi vandrar in på området. Mycket fok har redan samlats men det är inga problem att hitta en bra plats. Samtidigt som solen går ner över Stockholm så kliver HAN in på scenen.

Med en som vanligt enorm uppbackning av framförallt Janne Bark bjuder Uffe på en tempo fylld inledning av konserten. Med en öppenhet mot publiken och en utstrålning som lyser av självförtoende får Uffe jublet att stiga.

När sedan ljuset släcks ner och en ensam Uffe står kvar på scenen med endast en akustisk gittarr då anar man att något är på gång. Mycket riktigt, när dom inledande accorden av "Hon gör mig galen" slår ut i sommarkvällen exploderar Skansen.

Under kvällen får vi uppleva klassiker som "Rom i regnet", "Isabella", "Evangeline" och många många fler. Den enda som man egentligen saknade var "Stackars jack" men vad gör väl det.

En man med så bred reportoar måste ju sålla bort en del. När dom sista tonerna av Öppna Landskap klingar bort känner man som ett rus i kroppen.

Uffe har som jag skrev i fjol hittat harmonin och har nu hittat en bra mix med gamla och nya låtar. Han säger nu inte längre endast "Tack så mycket" mellan låtarna utan spelar lite på den extas som publiken befinner sig i och pratar med oss.

Det känns som en lång tid till nästa sommar och nästa turné, vissa säger att han inte kommer att göra fler sommarturneér, men som han avslutade med att säga på Skansen –"Vi ses nästa år, Bark och jag har lovat att hänga ihop i minst tio år till".

Med dom orden i tankarna och minnena från sommaren som var, så lär nog även jag överleva ännu en vinter.

/Karl Hagelin


Av: Johanna Löfström (Skansen + Borgholms Slottsruin)
E-post: johannalofstrom@hotmail.com

Att inleda sin semester med Uffe på Skansen och att avsluta den med samme man i Borgholms Slottsruin, kan det bli bättre? Inte särskilt lång semester, men innehållsrik, det vil jag lova!

Två nästan identiska konserter (Hon gör mig galen, Tillsammans vi två, Danielas hus, Isabella, Chans, När jag kysser havet, Kär och galen, Oh la la, Öppna Landskap etc. etc.) men EN stor skillnad - Uffe är bäst i Slottsruinen så är det bara!

Sthlm i all ära men Öland rockar bäst! Inte ett öga var torrt och inte ett linne heller för den delen! Efter några dagars uppvärmning på underbara Öland med ett glatt gäng Uffe-fans, så var det en underbar avslutning!

Vill bara tacka Chrille & co från Hovmantorp, tjejerna från Halmstad och Majsan för underbara dagar på Öland men det största tacket går oavkortat till Uffe himself!
Från oss alla till dig - KLOCKRENT!!!

/Johanna


Av: Robert Lycke (Karlstad-Mariebergsskogen + Lidköping-Läckö Slott)
E-post: old_man84@websidorna.com

I Karlstad var han som en gud. Helt underbart att se och höra Uffe!!! Han verkade glad och det var en jätte bra konsert med mycket ös!!! Men det som var bäst på spelningen var när han var ute och lirade i publiken.

I Lidköping var han också jättebra, men vädret var inte lika bra för det bara öste ner. Uffe drog en vits om väderet och spelade sedan Rom i regnet.

Men den bästa konseren jag sett var i Karlstad i Mariebergskogen!!! Båda konsererna får en stark 5:a av 5!!

Nu längtar jag bara på att nästa tuné ska börja!!

/Robert


Av: Johanna Löfström (Skansen + Borgholms Slottsruin)
E-post: johannalofstrom@hotmail.com

Att inleda sin semester med Uffe på Skansen och att avsluta den med samme man i Borgholms Slottsruin, kan det bli bättre? Inte särskilt lång semester, men innehållsrik, det vil jag lova!

Två nästan identiska konserter (Hon gör mig galen, Tillsammans vi två, Danielas hus, Isabella, Chans, När jag kysser havet, Kär och galen, Oh la la, Öppna Landskap etc. etc.) men EN stor skillnad - Uffe är bäst i Slottsruinen så är det bara!

Sthlm i all ära men Öland rockar bäst! Inte ett öga var torrt och inte ett linne heller för den delen! Efter några dagars uppvärmning på underbara Öland med ett glatt gäng Uffe-fans, så var det en underbar avslutning!

Vill bara tacka Chrille & co från Hovmantorp, tjejerna från Halmstad och Majsan för underbara dagar på Öland men det största tacket går oavkortat till Uffe himself!
Från oss alla till dig - KLOCKRENT!!!

/Johanna


Av: Jakob Ivarsson (Brottet, Halmstad)
E-post: Jakke_i@hotmail.com

Konserten kom igång vid 20,30 efter förbandet "Larmet går". Det var en glad Uffe som kom in på scenen och spelade öpningslåten "Tillsammans vi två". Men det var först när "Hon gör mig galen" strömmade ut ur högtalarna som det riktiga trycket kom.

Efter det kom en rad av kända bra låtar som alla kunde sjunga med i så nästan hela Brottet gungade. Efter pausen kom uffe in och körde fem grymt bra låtar och avslutade med "Twist and scout" innan han gick ut andra gången.

Sen kom han in igen och då fick vi höra "Öppna landskap" och då var det inte många på Brottet i Halmstad som inte sjöng med. Han avslutade kvällen med "Jumpin' jack flash". Det var så att boken "Jack" fyllde 25 år.

Allt som allt så var det en jäkligt härlig konsert. Mitt betyg blir 8 av 10 möjliga. Jag saknade några låtar från "I ett vinterland", tex: "Jag saknar dig" "Hennes rygg" och "Lycklig man", annars var det strålande.

/Jakob


Av: Cilla (Kristiansstad)
E-post: ?

Vill bara säga att Uffe var bäst denna kväll, och stämmningen var på topp.

Åkte ner från Stockholm för att se honom och nog var det värt besväret!

Tack Uffe för ytterliggare en toppen konsert!

/Hälsningar
/Cilla, Stockholm


Av: Per-Åke Bastestad (Carlstens Fästning, turnépremiär Marstrand 4 juli)
E-post: bastestad@hotmail.com

Så har han då gjort det igen vår kära Gerhard, han har gett sig ut på ännu en turné. Men den här gången är det något som inte är sig riktigt likt med Uffe - han sprudlar nämligen av glädje.

Kanske är det för att mannen, som är en lika stor sommartradidtion som sommaren själv, just får ge sig ut på vägen igen där han bara säger sig kunna leva på riktigt, eller så är det som han sade mot slutet av konserten: "Det har tagit mig 52 år, men nu har jag äntligen kommit fram till att det är gott att leva".

Inramningen av konserten kan nästan inte överträffas: Vindstilla, inte ett moln, 25 graders sommarkväll och 4000 personer i extas med fästningens höga murar i alla riktningar. I sedvanlig grå skjorta och svarta jeans sparkar han igång showen med nya "Tillsammans vi två" tätt följt av "Ute på vägen igen" och "När jag kysser havet", sedan via lite bortglömda men ack så bra "Håll mej...åh ingenting" och "Levande och varm" fortsätter han med "Den här vägen", "67, 67", "Folket bygger landet" och en av mina personliga favoriter "Fri man i stan".

Han drar givetvis de låtarna som får Lasse Berghagens Skansen att se ut som ett dåligt försök: "Chans", "Oh, la la" och "Hon gör mig galen". Borggården som inte är särskilt stor gör att det infinner sig en slags familjekänsla, och den här kvällen lever Uffe ut till 110%. Han gödslar publiken med plektrum, munspel och allehanda scendetaljer - precis vad publiken vill ha.

Men den riktiga bekräftelsen på att mannen mår bra är under "Oh, la la" när Ulf och Janne Bark ger sig ut i publikhavet i nåt slags kongatåg och lirar mitt i bland folket. På vägen fiskar Uffe upp en keps som han sätter bak och fram, lirar "Stort steg" och sedan givetvis slänger till de aldrig mättade fansen.

Bland de lugnare låtarna finner vi klassiker som "Evangeline" och "Danielas hus". Sammanfattningsvis kan sägas att det bådar gott för er som väntar ute i landet. Uffe är glad, och när Uffe är glad bjuder han verkligen på sig själv och ger publiken vad de suktar efter. Över 3 timmar ren och skär glädjeyttring!

Frågan är om jag nånsin sett Uffe så bra som på turnépremiären i Marstrand?

Betyg av 5 möjliga: @ @ @ @ @

/P-Å


Av: Johan & Tina (Varberg 7 juli, Fästningen norra sidan)
E-post: johan_g@algonet.se

Sommarhetta, en störtskur har nyss dragit förbi och syresatt luften i sommarstaden, men nu är det stekhett igen.

Vi sitter på stranden och äter räkor under första timmen - folk badar - det är fullt med båtar och kajaker utanför. T o m ett par av Varbergs vågsurfare(!) har paddlat dit. Klockrent.

Uffe kommer och ger 110% av sig själv i 3 timmars råös/ballader - saknade 'Hennes rygg', 'Änglarna har landat', men 'Hon gör mig galen', 'Chans'(?) var med.

/j+t


Av: Marita Hertze (Parken Eskilstuna, 13 juli)
E-post: marita.hertze@delta.telenordia.se

Helt fantastisk kväll med Ulf, har sett honom flera gånger förr men aldrig så här underbart pratsam och glad.

Det är gott att leva, gott att finnas till, trotts allt som du sa. Tack Lundell, vi ses på Läckö Slott

/Marita


Av: Elvira Lundberg (Mölleplatsen/Malmö)
E-post: ?

Igår kväll 11 juli, var det var dags för Ulf Lundell konsert. Regnet öste ner men då Lundell klev upp på scenen skingrades molnen och kvällsolen tittade fram ackompanjerad av en fullkomligt strålande Lundell.

En blandning av låtar med favoriter som (Oh la la) Jag vill ha dej och Isabella samt en del av det nya materialet. Underbar konsert och jag längtar efter nästa chans att se Lundell igen...

/Elvira


Av: Erik Björklund (Marstrand)
E-post: serik13@hotmail.com

Började dagen med att sitta ner på klipporna längst ut på marstarnd o sola o dricka ett par öl.... Insläpp till konserten var 19.00, men vi gick upp till Fästningen redan vid 17.00 o då höll Uffe o bandet på med soundcheck.

Så där stod vi utanför i den gassande solen o lyssnade på snuttar av låtar som Evengeline, Isabella, Ut i kväll o Tillsammans vi två.... Han körde konserten 3 timmar drygt. Jag var först av alla in vid staketet o stod där mitt framför honom.

På vinterturnèn fick jag komma upp på scenen o få ett plektrum o en kram av Janne Bark... Under denna konserts slut så pekade plötsligt Bark på mig o min kompis som också var med uppe på scen o fick ett plektrum han med... Janne pekade på oss o höll upp sitt plektrum o skrattade, sen så kastade han först en gång, men missade mig. Sen tog han ett nytt o slängde, det landade framför mig o han bara flinade... Sen när sista låten var spelad slängde han sin handuk till mig. Rätt stort tycker jag...

Konserten var mycket bra. Han spelade lite överaskande låtar som Håll mig, Åh ingenting, En fri man i stan och riktiga godbitar som När jag kysser havet, Går på promenaden, Oh lala osv... Uffe är kung!

Mvh Erik


Vårturnén 2001
Av: Jojjan (Cirkus 20/3 2001)
E-post: Johanna_dahlgren@hotmail.com

Jag "upptäckte" Lundell´s musik tack vare trubadurerna på Strandpromenaden i Visby sommaren 1999, sen dess har jag varit fast...

Han är ju ingen ensidig artist, även om allt är rock. Vare sig det regnar eller är sol, man är förbannad eller lycklig, känner sig liten eller stor är det alltid rätt att sätta på nå´n av hans plattor!

Mina kompisar är nog rätt trötta på mig och mitt tjat om "Lycklig, lycklig", "Hon gör mig galen" osv. varje gång man ska ut.

Jag är 22 och inte helt normal som lyssnar på Hans musik istället för Backstreet boys och Barbados (om nu det är normalt!?).

Var iallafall HELT jävligt lycklig när jag äntligen skulle få gå på min 1:a konsert med honom. Solen sken, alla var på bra humör och jag var där med den jag älskar mest av allt!

Efter "ett par" öl i baren började konserten och vi ställde oss bland hans "riktiga fans" längst fram. När han kom ut på scenen blev jag fan helt knäsvag!

Han körde en låt (eller två) och sen skulle han köra lite mellansnack. Det hade han kunnat skita i! En så bitter, trött människa borde inte få ställa sig på en scen.

Han ville berätta för oss om sin "arbetsplats" och förklarade hur trött han var (eller är?) på att se samma människor längst fram spelning efter spelning, han kände sig "våldtagen".

När sen nå´n i publiken ropade att han ville höra "Snön faller" sa han bara: -Du kan sluta gapa efter "Snön faller" för jag tänker inte spela den för Dig, Din jävla idiot!

Han verkade bara inte ha nån lust att va´ där den dagen, och en dålig dag, det kan väl vem som helst sätta sig in i!?

Men när han på slutet "rev av" "Twist and shout" bara för att se om vi skulle fortsätta dansa efter hans pipa (för jag har rätt svårt att tro att han gillar den låten så mycket att han gör en cover på den) hade jag fan lust att bara gå.

Efter konserten lovade jag att jag fan inte skulle lyssna nå´t mer på hans musik (han verkar ju iallafall rätt "pissed" på sina fans).

Det gick inget bra med det löftet, så nu hoppas jag på honom den här sommaren istället, jag förstår ju att en bra konsert med honom slår det mesta (iallafall om man läser Era recensioner).

Kram på Er alla!

/Johanna


Av: Johanna Angel (Skövde 17 mars 01)
E-post: irish_saratoga@hotmail.com

Jag säger bara:
Skövde 17 mars 01- näst längst fram (de besatta freaken med turnetröjorna i lager på lager stod längst fram...).

Uffe är rock-kungen nr 1 och hans musik räddar en i alla lägen!!
Tack Uffe =)


Av: Tobias Larsson (Olympen i Lund)
E-post: ?

Då var det dags. Dags för ytterligare en Lundellupplevelse som man aldrig kommer förglömma. Vårturné 2001. Det var jag, Martin och Pelle som satte oss på ett pågatåg mot Olympen i Lund.

Vi knäckte några pilsner och satt och sjöng En gammal Dodge och massa andra härliga låtar gjorda av denna Rebell. Vi kände på oss att detta kommer bli något mycket bra. Alla som säger att man inte ska se Uffe inomhus är inga riktiga Lundellälskare. Det känns som man hade kunnat betala det dubbla priset för denna konsert som blev en av de bästa jag varit på.

Det blev en konsert då han spelade många guldkorn som nästa aldrig brukar spelas. Visst är hitsen från samlingsskivan Öppna Landskap j-kligt bra men det finns som sagt många guldkorn som inte blivit helt kända för det svenska folket. Det är nästan egentligen dom som man vill höra framför alla klassiker.

Han öppnade konserten med Ute på vägen igen. Man var beredd på att höra trumintrot till Chans men jag får säga att detta var bättre. Vilket ös!!! Fortsatte sedan med låtarna från Vinterland som är grymt bra och spelades grymt bra live.

På hennes rygg, Lycklig man, Vinterland är ju helt okej men när man hör introt till Jag saknar dig vet man inte var man ska ta vägen. Denna låt som blir så mäktig ju längre den går är nog en av de bästa Lundellåtar som gjorts.

Åter till de låtar som inte spelas så ofta på konserterna. Halvvägs till havet och Gå upp på klippan är låtar som jag har velat höra på varenda konsert man varit på men som nästan aldrig spelats live. Vilken allsång det blev på dessa båda två ballader som nästan fick en att smälta. Lyckan är fullständig och visst får dessa låtar en att tänka på den kommande sommaren. Konserten har nått sin topp. Nu är Lundell som bäst.

Han kör vidare med de gamla klassikerna Lycklig, Lycklig samt Kär och Galen. De ska bara finnas med. Punkt slut. Lundell tar upp sin mick med stativ och vänder den ut mot publiken och alla skrålar Lycklig, Lycklig. Mycket mäktigt!! Konserten har nu hållit på i ca två och en halv timme då Uffe med Bark och kompani lämnar scenen för första gången.

Naturligtvis vet man att de kommer igen men det tar lång tid denna gång. Plötsligt lyser hela scenen röd och Uffe kommer ut i en röd skjorta och sätter igång med Rött. Detta inträdande på scenen hade inte blivit lika effektfullt utomhus som inomhus. Så är det bara. Jag har aldrig hört Rött spelas så bra som den gjorde denna kväll med alla effekter som tillkom på scen. Man kände att Uffe tyckte det var roligt att spela.

De går ut igen och man väntar bara på att höra introt av Isabella och det är inte bara jag som gör det. De kommer ut och visst, den kom. Isabella som är en såpass lång låt men som definitivt inte känns som det. Då kunde man tänka att kan man verkligen avsluta konserten på ett bättre sätt.

Jag trodde inte det förrän han och de övriga i bandet drar igång Snart kommer änglarna att landa. Det tänds strålkastare utöver publiken på ett mäktigt sätt och jag är i fullständig extas. Alla står med händerna i luften och sjunger med. Jag har aldrig varit med om en sådan otrolig avslutning som han körde denna magiska kväll på Olympen.

Konserten var slut och det kändes som man hade kunnat stå där och sjunga med i tre timmar till. Snart kommer änglarna att landa sjöng vi tre hela vägen ner mot stationen där vi skulle sätta oss på tåget till Skurup. Väl på tåget somnade vi in alla tre och missade vår station med drygt en halvmil. Men det är en annan historia.

Dagen efter var vi alla överens. Denna konsert var en av de bästa vi varit på. Lundell var på bra humör, låtlistan fullständigt optimal och publiken i extas. Förväntningarna inför sommarturnen har ökat drastiskt. Men en slutsats har jag dragit och det är att konserterna är aldrig dåliga. Man går alltid hem efter en konsert med ett leende på läpparna och hoppas att tiden ska gå snabbt till nästa turné.

Jag som skrivit är Tobias Larsson från Kristianstad som var och såg konserten på Olympen i Lund med min bror Martin och vår polare Per Back.

/Tobias


Av: Kristina Hansson (Cirkus 1 april, Stockholm)
E-post: krha@hotmail.com

Det här var den bästa Lundell-konsert jag någonsin varit på. Alla favoriter vsr med. Alla minnen som de väcker...att drömma sig bort...

Ibland satt jag med slutna ögon och bara lyssnade och njöt... Inte en enda dålig låt var med och ingen saknade jag heller.

Det var första gången jag var på Cirkus också, mycket mysigare än Goben. Fullsatt var det, trots att det var fjärde spelningen. Läktarplats hade jag. Vacker lokal, rätt liten och vilken stämning det blev, och vad mycket Lundell gav... Oj oj oj, jag saknar ord...

/Kristina


Av: Sven Lind (Sundsvall)
E-post: fgu315a@tninet.se

Var på mitt livs första Lundell Konsert i Sundsvall... jag lovar att det inte var den sista!!!

Bland det bästa jag varit på i hela mitt liv... att live få uppleva "Levande och varm", "Regn", "Kär och Galen", "Lycklig man" och den mästerliga "Isabella" mfl mfl.... det gör att man lever lyckligare resten av livet... Tack Ulf Lundell för en underbart kväll

Måste också tacka för munspelet som du slängde ut i publiken... jag tog det nämligen =)...

Ses i sommar!

/Sven


Av: Joakim Sjöstedt (Falun)
E-post: jocke_sjostedt@hotmail.com

Äntligen dags!
Efter två månaders lång väntan på denna kväll var det dags att från den lilla by utanför Sandviken sätta sig i bilen och styra kosan mot Falun. Förväntningarna var så klart höga men som vanligt när det gäller en konsert med Ulf Lundell var jag inte direkt orolig för att bli besviken. Stämningen var hög i bilen och med viss draghjälp av bilstereon skrålade vi gamla klassiker som Stackars Jack och Hon gör mig galen med flera hela vägen till Falun.

Väl inne i idrottshallen var vi på mycket gott humör och stämningen i hallen var även den mycket god.

Så kom då tio minuter efter den tid som sagts Uffe in på scenen. Ett otroligt jubel utbröt när han med ett stort leende på läpparna tog det första ackordet på sin gitarr och började framföra "Ute på vägen igen".

Under kvällens nästan tre timmar långa konsert fick han åtminstone med alla mina favoriter från hela hans karriär. Allt ifrån "Stackars Jack" till "En lycklig man" fanns med och den som inte rös när han i slutet spelade "snart kommer änglarna att landa" kan inte ha varit där. Aldrig någonsin har jag upplevt en sån känsla.

Den spelningen får av mig 6 av 5 möjliga i betyg.

/Joakim


Av: Sari Frojd (Örebro, 14 mars i Idrottshuset 2001)
E-post: sfrojd@hotmail.com

Underbart Uffe!
En konsert som ger en kraft i mörkret och nytt hopp till våren. Ulf Lundell har gjort det igen. Jag har inga ord. Att stå i publikvimlet och få uppleva hans musik är obeskrivbart.

Det var en onsdagkväll i Örebro, den 14 mars i Idrottshuset. Ulf Lundell drog fullt hus. Efter en liten vadslagning bland vänner började Lundell som väntat med "Ute på vägen igen" och med låten "Den här vägen". Mäktigt!

Sex låtar från den nya skivan. Hennes rygg, gav mig rysningar. Vilken poet. Lundell hade en fin kväll. Han var rapp, kvicktänkt och spontan. Mitt under låten "Regn" ropar han "Stopp, stopp." Bandet slutar att spela och Ulf Lundell talar till publiken. "Du där..(pekar på en längst fram)... sluta prata i mobiltelefon. På mitt gig talar man inte i mobiltelefon. Det får du göra där borta (pekar längre bak)." Underbart! Vilken kung!

Jag har inte varit på många konserter, tre rättare sagt. Men jag har lyssnat väldigt mycket på Lundell de senaste åren. Jag har funnit honom nu. Jag blir mäkta imponerad av en människa som Lundell.

Konserten håller på i tre och en halv timma. Lundell avslutar med en final med låtarna: "Älskling", "Stort steg", "Gott att leva" och "Kär och galen". Efter det följer ett extra nummer med ett par favoriter; "Rött", "Oh la la, Jag vill ha dig", "Lycklig, Lycklig" och inte mindre än "Twist and shout".

Lundell går ut och puliken ger sig inte. "Uffe, Uffe, Uffe" hörs det i folkvimlet.

Extra extra numret "Isabella" får publiken att tystna och njuta. På slutet kommer publiken upp på scen.

Häftigt och underbart! Jag längtar redan...

/Sari


Av: Linus Krosse (Stockholm/Cirkus 12, 13 Mars 2001)
E-post: mr_kross@hotmail.com

Oj, oj, oj... vilka höjdarkonserter. Jag var först där måndag den 12 mars och gick därifrån helt lyrisk. Nåt av det bästa jag sett. Sedan gick jag dit dan efter, den 13 mars med mina vänner...

Den konserten var tillochmed bättre. Vilket humör Uffe var på. Han var "en lycklig man" han pratade med publiken, slängde ut sitt munspel, tog en liten promenad i publikhavet tillsammans med Janne Bark.

Jag stog allra längst fram precis framför Uffe him self och fick ett par underbara bilder med kameran som jag tänkte ta och lägga ut på min sida "Lundellcentralen" (http://takeoff.to/lundell).

Jag ska och se honom på tisdag den 20:e också, koppas den blir lika ruggig! När jag och min goda vän Andreas stog och viftade som mest under konserten, jag tror det var under "Chans", så kommer Janne Bark och placerar sig precis framför oss och lägger av ett av sina traditionsenliga solon.

Efter det är avverkat höjer han handen och dunkar sin hand, inklusive plektrum, i Addes hand. Då blev man lite avis kan jag bara meddela!

Sedan under extra extra numret "Snart kommer änlarna att landa" bjöd han upp ett 30 tal Uffefans på scenen för gemensam allsång, ganska maffigt. Väl uppe på scenen var det bara att plocka på sig diverse plektrum, setlistor osv. som låg och skräpade där på golvet! Sååånt röj!

Ha de/ Limpan


Av: Göran Karlsson (Sundsvalls sporthall 28 Mars 2001)
E-post: gorankarlsson@mbox302.swipnet.se

Mitt livs bästa Lundellkonsert! "Mäster" var i toppform! Inledde med "Ute på vägen igen" därefter ett pärlband av höjdare från nya skivan. Det stora lyftet kom med "Hon gör mig galen" Och sedan var resten ett anda segertåg!

Uffe pratade ovanligt mycket med publiken och gjorde hela fem extranummer, däribland min personliga favorit - "Isabella". Som sista låt kom även i Sundsvall "Snart kommer änglarna att landa" och även här vinkade han upp c:a 30 pers. på scen.

Tack Ulf för en underbar konsert!

/Göran


Av: Nella Bergström (Stockholm, Cirkus 20/2 2001)
E-post: nella.bergstrom@familjebostader.stockholm.se

Uffe på Cirkus 20/2 var tyvärr inte alls samma fina Uffe som jag har sett de senaste fem, sex, sju åren. Oengagerad, trött och nästan deppad kliver han upp på scenen. När publiken inte förmår vakna till liv av den ena evighetslånga depplåten efter den andra ryter han till: vad är det med er, ta av er lovikkavantarna...

Framåt slutet blev han lite gladare, log till och med några gånger, och självklart svarade då publiken lite bättre också. Men sammantaget var konserten en besvikelse med alldeles för många inåtvända depplåtar och alldeles för mycket av den evigt brölande Bark. (Ta bort honom, Uffe!)

Annat är det med den legendariska konserten på Myrsjöns festplats första gången (var det -93? - minns inte riktigt). Då berättade han i säkert en halvtimme om hur han och hans kompisar lekte i trakten, han garvade, skämtade, körde alla låtarna man vill höra och ett par till.

Myrsjön nästa gång, kan det ha ha varit -96?: inte alls lika bra som gången innan, men en underbar version av Östra Svealand fick vi som än i dag får mig att rysa. Skansen brukar vara OK, Globens annex också OK, Skarpnäcksfältet ihop med Wilmer X var också bra, men annars är det nog Myrsjön som brukar vara allra tyngst. Men det är klart, det är ju tillbaks till Uffes rötter igen.

/NellaAv: Erik Björklund (Lisebergshallen 2/3 2001)
E-post: serik13@hotmail.com

Så var konserten över...
Att få stå längst fram vid staketet mitt emot herr Bark är nog något av det största man kan få uppleva. När de rockar i gång med Ute på vägen som första låt så förstår man att detta ska bli en konsert i storartad stil.

Men frågan är om den kan slå sommarkonserten som var helt otroligt bra! Men detta är en fruktansvärt bra spelning med ett första extranummer med Rött, Oh la la och Lycklig, lycklig. Sedan kommer han in och kör Isabella, en låt som han tidigare inte spelat på turnèn...

Han avslutar med Snart kommer änglarna att landa och då händer nåt som förmodligen aldrig kommer hända igen, eller som så vitt jag vet aldrig hänt, Uffe vinkar upp oss längst fram, så vi är cirka 15 stycken som får vara med o sjunga allsång på Snart kommer änglarna att landa.

Med Uffe uppe på scenen o som avslutning på detta får jag Janne Barks plektrum i handen av honom... och en kram!!
STORT!!! eller vad???

Sen tar jag i hand med Uffe....

Om det är någon som vet nåt om han tagit upp folk på scenen tidigare hör av er!!!

/Erik Björklund

Sommarturnén 2000
Av: Sara Larsson (Christinehofs slott)
E-post: balooo12@hotmail.com

Kan bara instämma med Christer Nilsson. Var och såg Lundell spela på Christinehofs slott sommaren-00 och det var en helt underbar kväll. Helt kanon och obeskrivligt!
/Sara


Av: Krosse (Skansen, Stockholm)
E-post: mr_kross@hotmail.com

Skansen 2000! Sånt jävla röj! Jag stog längst fram i början av konserten, men det blev så fruktansvärt buffligt så jag och min kompis gick bak en bit så vi fick chansen att njuta av musiken.

Toppklass måste jag säga. Man tittade på konserten och om man vred huvudet lite till höger eller vänster såg man hela Stockholm med kvällssolen.

Men jag blev förskräckt när han hade dragit sista låten och jag hade inte hört en ton av "Isabella". Så jag och polarn stog och skrek "Isabella, Isabella"... och sen till vår, och säkert de flestas glädje, kom den. Kanske inte för att just jag och Adde hade stått och hojtat, men ändå. En toppenkonsert! Kommer aldrig att glömma.
/KROSSE


Av: Karl Hagelin (Furuvik, Gävle)
E-post: ?

Äntligen!
Efter en månad med regn regn och åter regn så vart det helt plötsligt uppehåll. Furuviksparken, bara ett stenkast från havet var arenan denna gång.

Efter att ha värmt upp med lite mat hos några goda vänner en bit ifrån arenan så drog vi när skymningen började falla oss bort mot parken.

I mitt sällskap hade jag några ny förtrollade Lundellfans, som efter att förra sommaren sett the boss på stadion och sedan Uffe i Gasklockorna insett att Uffe är klasser bättre.

21:00 det underbar introt på chans ljuder igenom luften, Jäklar!! han börjar i tid, en lätt jogg för att inte missa för mycket. En Uffe på strålande humör berättar bland annat om att hans första kärlek kom från gävle.

Uffe är tillbaka i den sköna formen, blandar perfekt nya och gamla låtar. Janne B har full koll på scenen och charmar alla. Dom cirka 3500 framför scenen kommer näst intill i extas när introt på "Stackars Jack" spelas upp, och den orgasm liknande känlsa som far igenom kroppen när "Hon gör mig galen" framförs lyfter sinnet till en ny dimension.

Att se Uffe med en sådan energi och den kontakt med publiken som han numera söker gör att jag bara längtar tills nästa sommarturne. Att få höra Isabella klinga ut i sommarnatten är balsam för själen, något som man behöver med jämna mellanrum.

/Karl Hagelin


Av: Chrille Gill (Borgholm, Slottsruinen)
E-post: yello1@hotmail.com

Regn, regn och åter regn. Men 20.00, torsdagen den 20/7 när Uffe och gänget tog plats på scenen till tonerna till "Chans" då blev det torrt i luften.

Regnet försvann och det var början till en magisk kväll. Jag stod ca 5 meter från stängslet vilket var en perfekt plats. Uffe var glad, Uffe rockade och resten av bandet i synnerhet Janne Bark släppte loss riktigt rejält. En helt fantastisk konsert med en briljant och nästan tårframkallande avslutning.

Efter första extranummret, Isabella, kom dom tillbaka. Uffe sa: Vi måste göra något av sommaren. Vi måste få sol snart. Därför spelar jag denna låten. Jag kommer kanske inte ihåg den så vi får hjälpas åt. Sen började det. Inledningen från Öppna Landskap fick mig nästan att börja gråta.

Sen fortsatte en alllsång som var utan dess like. Storartat, briljant, mäktigt och alldeles underbart. Uffe i sin bästa form får jag nog säga. En nästan 3 timmar lång konsert talar ju för att han trivdes och hade roligt.

/Chrille


Av: Erik Nettelbrandt (Skansen+Uppsala)
E-post: eriknettelbrandt@spray.se

Jag var på två konserter denna sommar. Först fick jag avnjuta några härliga timmar på ett utsålt Soliden på Skansen. Vi var runt tio tusen fans som rockade med Uffe i ett underbart sommarväder.

Uffe var märkbart road denna kväll. Han drog några vitsar och fick hela publiken att skratta. Vid ett tillfälle då han råkade nämna att han hade fyllt 50 jämnt i år började en spontan "Jag må han leva" sjungas av publiken. Härlig stämning.

Extra roligt tyckte jag det var att han spelade ett par låtar från Evangeline skivan, där ibland "Här kommer hon". Det är en fantastisk låt, konstigt att den inte nämns oftare...

Veckan efter var det dags att åka till Uppsala för en ny konsert. Ulf Lundell och hans grabbbar spelade mitt i centrala Uppsala, inne på en gård. Jag och mina vänner anlände sent och det var otroligt trångt vid ingången och vid baren. Framme vid scenen fanns det dock mer utrymme (!!!) så där stod vi utan att behöva knuffas det minsta resten av kvällen.

Jag kände igen flera uffefans från stockholmskonserten (var du där?). Under denna konsert pratade Uffe om reportrar och kulturrecensenter. Det var mycket lustigt för alla (utom recensenterna). I folkvimlet lyckades han upptäcka en äldre vän och bjöd in honom efter konserten till ett samtal. Han har bättre koll än vad man kan tro!

/Erik 
Fanzine turnén, sommaren 1999

Av: Joachim (Skansen+Myrsjön, Stockholm)
E-post: j.bergenholtz@telia.com

Hej!
Såg The Boss på stadion i juni, en höjdare. Men Uffes fester är fetare! Springsteen i all ära, men Uffe ligger mej varmare om hjärtat. Intimiteten och lättheten till identifikation skapar en alldeles spec. känsla o. atmosfär under en Lundellkonsert, som jag sällan upplevt annorstädes. Jag blir varm o. lycklig, lycklig.

JBZ


Av: Joachim (Orminge, Nacka, Stockholm)
E-post: pocket@flashback.net

Myrsjöns festplats, Orminge. Lundells egen hemtrakt där han växt upp och
där även hans barn badat i sjön bredvid. Nostalgi, som dock ger en historik
till konserten vilket ger den mer dynamik.

Detta är en välgörenhetskonsert där överskottet går till utbyggnaden av
ungdomsgården i Folkets Hus i Orminge. Det märks i området när unga
tjejer går och samlar ihop skräp bland publiken och äldre damer står för
biljettförsäljningen. Inte den vanliga samlingen av män i 25-årsåldern
alltså. Scenen är uppbyggd av traktens innebandylag, och den stod pall
för det musikaliska trycket som uppstod under kvällen. En känsla av lokalt
engagemang genomsyrar platsen.

Detta är femte gången Uffe gör detta för Orminge så det märks att hans hjärta
fortfarande brinner för dennaplats, trots att han nu bor vid Zinkensdamm.
Under kvällen berättar han att i ett gult hus i närheten av området så skrevs
"När jag kysser havet". Spännande att höra.

Publiken (gissningsvis 3000 personer) består som vanligt av folk från
tio år och uppåt de sextio. Snittet ligger väl kring 35 denna kyliga men soliga
söndagskväll och trots att det är just söndag så ligger det spänning i
luften. Vad kommer han att berätta om sin barndom och sitt liv här ute?
Och vi får faktiskt ta del av vissa historiebeskrivningar, bl.a. att i
detta område lärde sig Uffe som barn att spela gitarr. Lärare var
storasysterns pojkvän (förhållanden kan ibland ge mycket!) Funktionärerna
med "Boo Crew" på tröjryggarna känner nog en hetta i hjärtat denna afton.

19.15 kommer så gänget intravande på scen och drar igång med omedelbar
verkan och sedvanlig intensitet. Uffe, denna kväll iklädd mörkgrå kavaj,
verkar nöjd och det smittar av sig på de övriga i bandet. Öppningslåt är
"Om jag hade henne" som följs (återigen) av "Man igen" och "Annalisa". Kavaj
av och en identisk låtordning med den i Visby den 25 juli.

I "Den vassa eggen" bränner det till, då är det på liv eller död. "Den gamle" Lundell
lyser igenom, han som gav sig ut i det okända utan några som helst garantier om att
komma fram, komma igenom, helskinnad. Nivån blir väldigt intensiv, dock
endast i denna låt. De övriga håller samma "party"-standard som tidigare under
turnén vilket är både bra och mindre bra. Mycket rutin men även mycket glädje
infinner sig denna kväll och det hela avslutas 22.10 med "Min vandrande
vän". I ett tidigare inrop inleder han med slingor från "Måne över Haväng" som
snabbt blir till "Öppna landskap", så den konfekten blev vi snuvade på.
Synd på så rara ärtor...

Konserten är helgjuten så förväntningarna uppfylldes men det skulle vara
mer intressant om han vågade sig på lite ovanligare alster. Dessa låtar som
levereras är som en "Best Of"-platta med Uffe, och nerven, den riktiga
(och viktiga) nerven infinner sig inte. Till nästa turné bör nog andra, mer
sällan spelade låtar förekomma. Dock så spelades "Tre Bröder" vilket kan stå
för det jag gärna vill höra mer av. Okej, som flerkonsertbesökare kan jag
nog bli lite blasé vilket säkert avspeglas i recensionen. De som ser Uffe
för första gången får precis vad de vill ha vilket förstås är utgångspunkten
för det hela. Kär och Galen vill ju alla vara, eller hur?

En önskan dock: En öppning av konserten med "Fanzine" skulle för mig
vara en värdemätare på vilken nivå av uttrycksfullhet Uffe vill lägga sig på.
Det kanske kommer framöver...

Mannen har så mycket att säga och det finns så mycket rutin i denna
snart 50-årige desperado att ingen i Sverige idag kan mäta sig med honom. Det
är ett arv han förvaltar, ett stort arv från Guthrie, Elvis, Dylan och
Springsteen. Detta arv innebär förpliktelser, främst gentemot honom
själv.

Att alltid stå främst hur ont det än gör. Sådana personer som Ulf är
unika i detta land, i dessa rädslans tider idag och jag är mycket tacksam
att få uppleva denna folkhemmets rebelliska sanningssägare. Måtte
hans glöd aldrig falna och måtte vår egen börja brinna av sjuhelvetes kraft.


Av: Joachim (Visby)
E-post: pocket@flashback.net

Söndag 25 juli på A7-området i Visby, ca 300 meter utanför muren. En stor
gräsplatt på ett ganska flackt område. Tidigare spelningar genom åren
har hållts på Kneipp-byn och den platsen är faktiskt 1000 gånger skönare och
vackrare. Kanske därför endast 2300 personer infinner sig.

Ryktesvägen har jag fått höra att arrangören bytt spelplats för att A7-området tar så
många fler besökare, ca 12000 medan Kneipp-byn kan omhänderta ca 4-5000 pers.
Denna gång bet de sig själv i svansen...

Kvällen är blåsig med svala vindar. Moln tornar upp sig. Stämningen
är söndags-loj. Inte ens vid angiven tid för spelningen börjar vi i
publiken ropa efter "Uffe, Uffe, Uffe". Kommersen inom området är i full gång.
Överpriser på öl och mat m.m. Ibland (i mina ögon) så slår detta över
radikalt, det blir för mycket helt enkelt. Tröjpriserna ska vi inte ens
tala om...

Alla åldersgrupper är representerade. Från några månader upp till
60-65 år. Detta är något mycket unikt för just Lundell, att sammanföra så
många olika generationer. Det är väl det som kallas folkkär rebell...
Ålderssnittet ligger dock på ca 35 år.

Kl. 20.00 kliver Ulf med band in på scen. Ulf i sin lila kavaj och stilenliga solglasögon.
"Söndagsstämningen försvinner när hormonerna får lite elektrisk musik till sig" enligt Ulf
själv. Bandet drar igång med samma tajta, täta tryck som tidigare under
turnén. "Om jag hade henne" inleder, följd av "Man igen" och "Anna-Lisa"
dedikerad till alla unga kvinnor i publiken. Innan vi får höra "Stackars
Jack" berättar Ulf att krim.anstalten i Lärbro, där Ulf satt inne för
vapenvägran -74, har gjorts om till vandrarhem så han kanske tar in där
i ett rum i framtiden (med en mycket konstig känsla dock). Förr fick man
fängelse för vägran att göra lumpen, nu får man knappt göra den.
Tiderna, de flyktiga tiderna, förändras (det är väl det enda som är konstant)...

Ett pärlband av "hits" och tunga alster levereras med en känsla av
glädje och stor rutin. Detta är en man som helt har publiken i sin hand
och vet hur man gör, och har gjort det i 25 år. Svetten lackar och samspelet
med Janne Bark påminner om två kamrater som vuxit upp tillsammans sedan
barnsben. Under Barks solo före "I Kvinnors ögon" skämtar Uffe genom att
härma Barks typiska stil av stor inlevelse i sina solo-partier. I det
ögonblicket är det är två bröder som vi ser på scen. "Tre bröder"
levererades dock tidigare under kvällen och den har ett djup och ett
mörker i sig. Den sticker ut från det övriga materialet och den känns viktig
för Ulf.

"Folket" förstås, denna kväll med en röd ros instucken under
strängarna i gitarr-huvudet. Var annars en ros om inte på rosornas ö? Brandtalet
denna kväll gäller återigen att en viss uppgivenhet har infunnit sig i detta
land. Att personer som Lundells far var en av dem som gjorde detta land till
det främsta i världen och sakta men säkert har vi raserat denna skapelse och
det är nya generationer som bygger... Ja, vad? Rebellen lever, även om han
försöker dölja det (med ålderns rätt), på ett självklart och levande sätt.

"Gott att leva" avslutar den ordinarie speltiden 22.25 (och gott är
det att leva denna kväll). Tre extranummer följer, "Kär och galen" avslutar
detta block till publikens jubel och efter en ytterligare "inklappning"
så avslutas den gotländska sommarnatten med vilken låt tror ni? Just det,
"Öppna landskap". 22.45 var det slut (längre än Stockholms-giget. Att
han orkar köra på med den energi hans konserter har är beundransvärt). Alla
vi som varit här har fått det vi ville ha och mycket mer därtill.

Lite kuriosa: Jerker Odelholm fyllde år denna dag, dock ville herr
Lundell inte yppa hur mycket, men vi alla skrålade med i "Ja må han
leva". Månen var så gott som full denna kväll vilket Ulf fick oss att
uppmärksamma.VI alla var fulla av en känsla av samhörighet och lycka.
Vad mer kan man begära?

Tack Uffe.


Av: Carina Johansson (Borgholm och Brottet, Halmstad)
E-post: spanfbg@hotmail.com

Har nu åter sett två spelningar av Ulf Lundell. Med en rad slipad
rock, gav Lundell publiken i Borgholm vad den ville ha. Datumet var fredagen
den 23;e juli.

Intåget på scen speglar årets årgång av Lundell rätt bra. Fem
svartklädda herrar på led tågar på utsatt tid in på scen, plockar på sig
instumenten och går lös i "Om Jag Hade Henne". Hårt och tajt komp till Lundells
berättande texter. Det är fullsatt från första rad till sista. Fästningen gungar av
skön musik denna ljuva sommar kväll. Utan att blinka mellan låtarna river
bandet av en fem, sex hårda låtar från de senaste skivorna. De är samspelta
och går rakt på målet. Efter rivstarten blir det mer nyanserat.
Kavajen åker av innan "Stackars Jack" och Rom i Regnet.

Medelåldern på konsertbesökaren höjs med Lundells ålder. Inte så mycket
unga, mest medelålders. Sakta skymmer det i ruinen. Rött ljus från
strålkastarna. David Nyström målar upp en syntbakgrund till
"Gammal nog" och Lundell lovsjunger hungern. Med en avslutning med "Öppna
Landskap" så vet vi att han trivs även på scen i Borgholm.

Gårdagens konsert i Brottet (31:a juli) var en mer stillsam spelning.
Publiken var slö och Lundells toppform fann sig inte riktigt från starten.
Men det blev bättre. Även här började han med att spela "Om Jag
Hade Henne" följt av "Man Igen". Därefter var det en blandad komplott med
gammla och nya låtar. Med en upp-piffning på Rom i Regnet som fick håret på
armarna att resa sig.

Denna gång var Uffe mer ledigt klädd i en t-shirt och en brun skinn
väst...precis som vi är vana att se honom i. Jerker var som vanligt
på ett "coolt" humör och flyttade sig inte i onödan från sin plats på scen.
Janne trivdes på hemma plan. Under "Älskling" fick han en kyss av Lundell
på kinden som fick publiken att le.

Efter första inropningen drog han loss med "Älskling", "Lycklig
Lycklig" och "Kär och Galen". Nu var publiken äntligen med på noterna och det
var en leende Lundell som lät sig inropas ännu en gång. Med avslutning av
"Öppna Landskap".

Så efter att ha sett dessa fyra spelningar i sommar så känner jag
mig nöjd. Jag har fått valuta för mina pengar och just nu börjar nedräkningen
för nästa sommar konsert.

Ha det gott.
Carina.


Av: Ingrid Dahlqvist (Christinehof)
E-post: ingrid.dahlqvist@telia.com

Jag och många andra med mig träffade Uffe på Christinehof den 31
juli 1999. Han var egentligen på väg till en spelning i Halmstad, men
han tog sig tid till att komma till Christinehofs slott för att hjälpa till
att demonstrera mot planerna att starta en gruva på Österlen.

Detta visar verkligen vilken underbar person han är. Trots att Uffe
hade haft en spelning i Åhus kvällen innan (30/7-99) och var på väg till
nästa spelning ställde han upp för föreningen " Inga gruvor på
Österlen" detta anser jag vara riktigt storhjärtat av honom.

Det är en relativt nybildad förening och med det enkla målet att stoppa alla
intresserade gruvbolag från att förstöra vårat fina Österlen.
Fler artister än Lundell ställde upp helt gratis, tyvärr så blev det
bara en kort konsert på ca. 30 minuter, men dessa 30 minuter var
helt otroliga.

Vi som lyssnade fick bland annat höra: När jag kysser
havet, Folket bygger landet, Öppna landskap. Konserten var ett
finstämmigt och hade ett halvakustigtsound men den var kanonbra.
Både fans och icke fans riktigt njöt av konserten.

Konserten var JÄTTEBRA trots att han inte hade speciellt mycket
tid på sig innan det var dags att dra vidare men vi fick ändå en 30
minuters konsert.
Tack Uffe


Av: Joachim (Stockholm)
E-post: pocket@flashback.net

Hallå Erik! klockan är 01.23 natt till fredag (16/7) och här följer en rykande
färsk rapport.

Då var det dags igen...

Vad är det som sammanför människor från 15 år upp till 50-55 och där
stämningen är avslappnad och samtidigt förväntansfull? Ungdomar med öl i
näven, medelålders med picnic-korg innehållande vin, mackor, kaffe och
kakor... En familjesöndag på Haga, eller kulturfestival?
Nej, en konsert med Ulf Lundell på Skansen den 15 juli -99. Blåsigt, men
dock varma vindar som fläktar skönt när publiken samlas för att komma allt
närmare varandra.

Ulf kommer in småleende med solglasögon och iklädd lila kavaj, säkert
kännande igen Stockholmspubliken från så många gånger förr. En besvarad
kärlek som växt sig stark under åren. Hemmaplan är ändå alltid hemmaplan...

Konserten börjar starkt med ett par rockiga spår från Slugger som följs
av Annalisa från "Fanzine". Ett rockigt tempo som, skulle det visa sig,
fortsatte i stort sett under hela kvällen. Ett par lugna spår, "I Kvinnors Ögon"
och "Rom i regnet" skilde sig från de övriga. Utomhuskonserter kräver
nog en känsla av "mer ös" överlag, säkert p.g.a. att publiken är något mer
förfriskad än inomhusditon och även p.g.a. sommarnattens energi och närhet
till glädje och partystämning.

Personligen så föredrar jag fler lugna alster som ger ännu mer dynamik åt helheten.
Allvaret från konserterna i vintras har fått ge vika för en partystämning som t.ex.
"Kär Och Galen", "Chans", "När Jag Kysser Havet" m.fl. Ulf har publiken helt i sin
hand och får oss att sjunga refränger i stället för maestron själv. Ett tecken på storhet
som dock ej verkar spekulativt (vilket det kan göra i vissa fall).

I "Folket Bygger Landet" får vi från Ulf en dementi på ryktena om Norge-flytt, samt
en hänvisning till sanningshalten och förvrängningen av fakta i den snaskiga
kvällspressen. Dock avslutar han proklamationen med att säga att det inte är
underligt om man vill flytta från Sverige med dessa skriverier som under de
senaste 25 åren förekommer i Expressen och Aftonbladet. Låten som följer
blir "Idiot City", med hänvisning till Stockholm via beskrivningar som
"skitstad" och "världens vackraste stad". Det är uppenbart en hatkärlek Ulf
har till Nordens Venedig och som jag själv kan känna igen mig i. Den som
lever får se...

En viss uppgivenhet kan skönjas i Lundells kommentarer om underklass
och medelklass. Han verkar ha resignerat i tron om att de som ska göra
förändringen till det bättre här i landet är underklassen, arbetarklassen.
Medelklassen är de som väger tyngst och är störst och det är också därifrån
förändringen ska komma. Fan tro´t... En rebell är en rebell, och inte
huserar han i medelklassens salar. Nog om politik.

Två omgångar extranummer ger en konserttid på 2 1/2 timme. Vanligt för
Ulf nuförtiden. Vi i publiken vill förstås alltid ha mer, men på det sätt
mannen "ger järnet" så förstår man att fyratimmarskonserternas tid är över.

Ulf blir 50 i höst. (Dock pratade jag med några besökare som sett honom
joggande på Hornsgatan, så han gör mycket för att orka hålla igång så som
han gör. En oundviklig parallell är ju den till Bruce the Boss).

Avslutningslåt blir "Diamanter" i countrytappning. En av mina favoriter,
alltför sällan spelad. Jag saknade fler låtar från "Fanzine" för att inte
nämna "Evangeline" (verkar vara ett avslutat kapitel från Ulfs sida).

Bandet är mycket samspelat. Man märker att de har hängt ihop ett tag,
och på ett antal plattor. Kul att en bandkänsla infinner sig. Under 80- och
början på 90-talet så byttes uppsättningen inför varje turné (kändes det i
alla fall som) så detta band är nog en av de bästa uppsättningarna.
(Nature i början av karriären är ju dock en klassikeruppsättning).


Av: Carina Johansson (Varberg och Båstad)
E-post: spanfbg@hotmail.com

Har nu varit på två av Uffes spelningar. Varberg den 3: e juli och i
Båstad i går den 8:e juli. Efter att ha sett dessa två spelningar så är jag
helt inställd på att se två till. Efter gårdagens spelning lägger sig sakta
blåmärkena på benen. Men att stå längst fram vid gallret skapar en
sådan härlig känsla som är svår att beskriva. Och inte gör det bättre av
att Kungen var på ett sådant underbart härligt humör. Med
systemkameran i högsta hugg så var jag redo för att ta emot toner från Norrvikens
Trädgård.

Efter att ha börjat med att spela Ärad och Bränd så kände jag mig åter
hemma i uffelandet. Med låtar som Stackars Jack, Skyll på stjärnorna och
Chans är stämningen på topp. För att inte tala om när Folket bygger landet
och Gott att leva. Även låtarna från senaste plattan är ett ljuvligt spel att
lyssna på. Och med Janne Bark som gitarrist så blir det bara bra. Att han
sedan tog över lite av gårdagens konsert spelar ingen som helst roll. Till och
med Jerker rörde på sig lite gran och då är det underverk på gång. Uffe
log och skrattade med publiken hela kvällen. Var på ett underbart humör.

Att han sedan gick ner förbi första raden "gallret" gjorde inte saken mycket
bättre. Med en blick in i min kamera drog han sig vidare upp mot scen.
Publiken var i extas. Han gav det vi ville ha med andra ord. En helkväll med alla
låtar man kan tänka sig. Och med avslutning av Diamanter från CD:n 12
sånger. Så vad säger man. Vi syns i Borgholm och i Halmstad. Ha det bra allihopa.
Är det ngn som är pigg på mina bilder så maila så kanske du kan få dig en
bild om det blir några hyfsade bilder vilket jag är säker på att det blir.

Ha en skön Lundell sommar alla vänner.

Carina
Julturnén, 1998

Av: Joachim (Stockholm)
E-post: pocket@flashback.net 

Julkonserten på Cirkus den 22 dec. -98. Vilken höjdare! I timme extragodis med jullåtar m.m. Var du där? En känsla av närhet och gemyt skapades när scenen byggdes om (snabbt) och levande ljus bars in på scenen. Två doa-damer gled in, likaså två (!) organister. När intro till "Snön faller" spelades, började det snöa över publiken, samtidigt, som det visade sig, att det snöade utomhus. Härligt! 

Uffe hänvisade till att "vi ses i sommar" vilket bara kan betyda att det är turnédags igen. 
Härligt! Detta var den tredje konserten i år (-98) i Stockholm för mig och de blir bara bättre och bättre. 

Kuriosa: hans [Uffes] dotter Sanna fanns bland alla människor och han spelade just den för henne. Personligt och rörande. Samt alla tunga alster från Slugger! Konsereten avslutades med att Uffe bjöd upp publiken på scenen som tillsammans med honom avrundade kvällen i skön allsång. En kväll med en mening och innehåll, eftersom överskottet av intäkterna gick till Stadsmissionen och de hemlösta. 

Han berättade att detta var en dröm för honom att samla ihop pengar till 
Stadsmissionen och de hemlösa, en dröm som vi alla tillsammans 
förverkligade. Det kändes mycket speciellt faktiskt att få ta del av den 
enrgi som skapades under den kvällen. Jag gick hem med värme i hjärtat 
och det är inte så ofta det sker trots att jag varit på strax under 100 
konserter under årens gång. 

Betyg: En femma av fyra möjliga.
Slugger turnén, hösten 1998

Av: Henrik Westling (Karlskoga ishall)
E-post: Henrik.Westling@fondberg.se

Uffe är trött och bitter efter fittstimsdebatten (långt grått skägg som på kortet i skivan Fanzine) som pågått under en stor del av hösten.

Efter några raska låtar är det dags för en ny sång ifrån senaste skivan där han hyllar sin fars knegande under 50-talet (ölen var nog kall och god då).

I slutet av låten vrålar någon kille rakt ut för att överrösta Uffe samtidigt som tydligen nån dam längst fram har stått och pratat sig igenom låten med en väninna.

Uffe går i taket och skriker:
Vad är det här för fasoner? Du grabben som börjar vråla under låten, å bruden där framme som snackar i ett. Har ni inga egna farsor? Jag säger bara, om det skall fortsätta på det här sättet: FUCK YOU!.

Efter det minns man inte så mycket mer av konserten. Bara vilket fruktansvärt temperament Herr Lundell har.Av: Rickard Petersson (Västerås)
E-post: ricpe@hotmail.com 

Tjena!

Måste bara skriva och meddela att man fortfarande knatar omkring med ett  stort smajl på läpparna efter gårdagens Uffe-konsert. Top ranking,  värdsklass, kanon, höjdare, fenomenalt, och mästerligt får bli mitt  omdöme. Janne Bark rockade som fan, Jerker fetbasade och Uffe själv var  i vanlig ordning kung... 

Själv stod man typ åtta meter från scen med perfekt överblick. Tung  version av Slugger (när refrängen drar i gång), Folket bygger landet:  stenhård rockenroll, Nadja: Uffe själv, akustisk gitarr och munspel,  Laglös: yes alltså, Hon gör mig galen: publiken fick sjunga själva  första refrängen, vad mer begär man? Det skulle kanske kunna vara Rom i  regnet med ett kryptiskt intro (helrätt!). 

/Rickard, stum av beundranSommar 1991
Av: Johan Mirtorp (Kristinehov, 1991-07-23)
E-post: ?

Om jag inte minns helt fel så var den här turnen den stora skandalturnen med stort S! Ett par veckor efter Kristinehof så sades det att Uffe var så packad på scen i Pildammarna att han slängde ut gitarren i publiken för att därefter springande fly scenen bara för att hämtas tillbaka av säkerhetsvakterna.

Om det är sant vet jag inte. Det spelar egentligen ingen roll, myten finns där och den är ju i sig själv så sann som bara en myt kan vara.

Kristinehof var dock en helt annan historia. Jag var helt klart spänd på att gå dit efter ryktena om hur Uffe hade agerat. Skulle han vara helt bränd eller fanns det en astronomisk chans att han var laddad? Uffe stegade in på scen i vit ansiktsmålning a la Dylan på Rolling Thunder Revue och jag var helt säker på att ha var onykter och att detta skulle bli en drucken historia.

Han sparkade dock igång en gjuten Pojkarna längst fram till pojkarna längst frams oförställda glädje. Mitt minne är självklar lite dimmigt efter så många är men jag har ett vagt minne att fram emot mitten av konserten så kändes det som allt var på plats. Ansiktsmålningen hängde i trasor över ansiktet han spelade Glad igen.

Det mest minnesvärda är dock att fram emot slutet på showen så var Uffe verkligen på topphumör. Klockan var runt 10 möjligen halv elva, en ljus kväll i början på juli och solen var nergången men det var fortfarande ljust. Över scenen hängde en stor gul fullmåne. Scenen var som upplagd för ett riktigt Lundellskt drama.

Han sparkar igång extranumrena med När jag kysser havet och Öppna landskap till allas jubel. Bandet tackar för sig och lämnar scenen. Publiken fortsätter att applådera. Till en hel del människors förvåning kommer Lundell med band in igen och kör Villig och Snön faller.

Publiken är naturligtvis överlyckliga över ynnesten att få två rundor med extranummer. Lundell har dock ett ess till i ärmen. Jag står kvar och njuter av sommarscenariot med månen och den vackra kvällen medan stora delar av publiken börjar packa ihop sina picknickkorgar och bege sig till bilarna.

Jag noterar dock att inga roddare syns till på scenen och att det fortfarande lyser små röda lampor på förstärkarna. Plötsligt stegar Lundell ensam ut på scenen med en akustisk gitarr. Han tar micken och säger något i stil med att "ikväll skall ni få höra den här sången för första gången".

Måne över Haväng. Jag ryser fortfarande av välbehag och nostalgi när jag tänker på hur det kändes att uppleva detta en kväll som denna, tio kilometer från Haväng, en stor gul måne över scen (i sanning en "gul slant") och just den sången. Det finns nog bara ett ord och det är "magiskt".

Sen dess har jag sett Lundell flera gånger, både på scen och på stan i Simrishamn där han köpte ett par hus vid varierande tillfällen. Jag har alltid velat säga tack till honom för just den kvällen men aldrig kommit mig för att störa honom. I vilket fall tack för ett makalöst konsertminne!

Johan Mirtorp, Simrishamn


Skicka in din konsertrecension
Det är många som väntar på att få ta del av dina konsertrecensioner. Skriv in personuppgifter, e-postadress och din konsertrecension och skicka detta till alltomuffe via vår kontaktsida.


Sök på alltomuffe.nu
Ulf Lundell nyheter
Senaste Ulf Lundell nyheterna hittar man på uffeboggen


alltomuffe.nu på Facebook


Biljetter konserter


Begagnade Ulf Lundell prylar
Saknas det något i Lundellsamlingen? Ett bra sätt att få tag på ovanliga och svåråtkomliga Ulf Lundell prylar är att leta på en auktionswebbplats.
Traderas webbplats finnns ofta många Lundellobjekt.


Länkar

Roller
Författaren
Konstnären
Poeten
Rockartisten
Läsarnas
Autografer
Biljetter
Bokrecensioner
Då träffade jag Uffe
Favoritlåtar
Konsertrecensioner
Lundellprylar
Lassie-historier
Singelrecensioner
Skivrecensioner
Om alltomuffe.nu
Uffebilder
Uffecitat
Upptäckter
Verken
Antologierna
Böckerna
Covers av Lundell
Covers på Lundell
Diktböckerna
DVD
Filmerna
Kassetterna
Konstverken
Ljudböckerna
Lyssna on-line
Mest sålda
Låtarna
Notböckerna
Promotionskivorna
Samlingsskivorna
Singlarna
Skivorna
Talböckerna
Texterna
Turné
Turnéprylarna
Videos
Övrigt
Ackorden
Artiklarna
Bokrecensionerna
Bröllop
Böcker om Lundell
Frimärkena
Frågesport
Kalendern
Konsertrecensioner
Kvinnorna
Köp/byt/sälj
Lundellfakta
Länkarna
Mobiltelefonlåtarna
Månadens fråga
Nyheterna
Presenttips
Singelrecensioner
Skivrecensionerna
Sommarpratare
Sök om Uffe
Sajtrelaterat
Nyhetsbrev
I media
Kontakt
Länka hit
OFF/FAQ
Sajtens historia
Tack till