Romanen Jack på alltomuffe - sajten om Ulf Lundell 
alltomuffe.se
Sajten om Ulf Lundell - Sveriges största rockpoet
Roller
Författaren
Konstnären
Poeten
Rockartisten
Läsarnas
Autografer
Biljetter
Bokrecensioner
Då träffade jag Uffe
Favoritlåtar
Konsertrecensioner
Lundellprylar
Lassie-historier
Singelrecensioner
Skivrecensioner
Om alltomuffe.nu
Uffebilder
Uffecitat
Upptäckter
Verken
Antologierna
Böckerna
Covers av Lundell
Covers på Lundell
Diktböckerna
DVD
Filmerna
Kassetterna
Konstverken
Ljudböckerna
Lyssna on-line
Mest sålda
Låtarna
Notböckerna
Promotionskivorna
Samlingsskivorna
Singlarna
Skivorna
Talböckerna
Texterna
Turné
Turnéprylarna
Videos
Övrigt
Ackorden
Artiklarna
Bokrecensionerna
Bröllop
Böcker om Lundell
Frimärkena
Frågesport
Kalendern
Konsertrecensioner
Kvinnorna
Köp/byt/sälj
Lundellfakta
Länkarna
Mobiltelefonlåtarna
Månadens fråga
Nyheterna
Presenttips
Singelrecensioner
Skivrecensionerna
Sommarpratare
Sök om Uffe
Sajtrelaterat
Nyhetsbrev
I media
Kontakt
Länka hit
OFF/FAQ
Sajtens historia
Tack till
Säg det med blommor - InterfloraJack

"Jack" är Ulf Lundells första och kanske mest populära roman.

Boken Jack har kallats "Sjuttiotalets Generationsroman". Det är lite felaktigt, eftersom boken egentligen är en hyllning till de glada åren i slutet av sextiotalet. Speciellt år 1967, ett år som har satt djupa spår i Ulf Lundells minne (jämför med låten sextisju, sextisju från skivan Vargmåne).

1967 var även det år Ulf Lundell slutade skolan och började jobba. Han hade under ett par års tid haft lite problem hemma. Nu var han myndig och kunde flytta hemifrån och frigöra sig från föräldrarna.

I USA hade hippierörelsen sin glansperiod. Stora musikfester ordnades (till exempel Woodstock), droger och flumromantik lovprisades av de flesta rockstjärnorna, med Beatles, Rolling Stones och The Doors i spetsen.

USA blev mer invecklat i vietnamkriget, samtidigt som protesterna mot kriget blev mer och mer kraftfulla. Även i Sverige genomfördes demonstrationer och andra protestaktioner.

I detta klimat hamnade Ulf Lundell. Han engagerade sig så smått i kommunismen och tillvaron i övrigt kretsade till stor del kring en enda stor marathonfest. Droger, politik, frihet, peace, love and understanding blandades ihop till en enda stor röra. Men så kom den stora baksmällan.

I USA och andra länder (även Sverige) samlades drogvraken i stora grupper och områden som liknade utbombade soptippar. Ett flertal dödsfall inträffade bland de stora rockstjärnorna (till exempel Jim Morrison från gruppen The Doors) och man började förstå att att drogerna inte var någon lösning på människans problem, utan bara en tillfällig verklighetsflykt.

Jack handlar om en grupp ungdomar i tjugo- tjugofemårsåldern som envist vägrar att inse detta faktum. I stället för att ta itu med sin framtid gör de sitt bästa för att leva livet innan den stora trettioårskrisen kommer.

Trettioårskrisen är början på den långa gråa utförsbacken, där man passerar medelåldern med ungar, fru, herrgårdsvagn samt radhus och som slutligen mynnar ut i graven. Som en förkortning av boken kan man säga att Jack handlar om drömmen om den totala friheten men samtidigt även frihetens baksida.

Det tog mycket lång tid för Ulf Lundell att slutföra boken. Han började 1971 med skrivandet, starkt influerad av Jack Kerouac. Kunde Kerouac kunde Lundell, men det skulle ta 5 år innan boken gavs ut. Innan dess hade Uffe dock hunnit med att ge ut två skivor (Vargmåne och Törst).

Jack är Ulf Lundells första roman. Redan från första boken har bokrecensenterna ifrågasatt om Ulf Lundell ska kunna fortsätta skriva bra romaner, vilket han har lyckats med. Så här sa till exempel Rolf Nilsén i Norrskensflamman 1976:
Det svåraste för Ulf Lundell blir väl nu att övertyga om att han även i fortsättningen är kapabel att skriva böcker, efter en sådan här bedövande framgång gäller det att man även i fortsättningen har intakt berättarförmåga.
Jack
Ett av de äldre bokomslagen till romamen Jack.

Fakta
Originalupplaga
Förlag: Wahlström & Widstrand
Omslagstyp: Kartonnage
Utgivningsdatum: mars 1976
ISBN: 9146143181
Ny upplaga (se fler bilder)
Förlag: Wahlström & Widstrand
Omslagstyp: Kartonnage
Antal sidor: 477 Utgivningsdatum: 2005-09
ISBN: 9146213287
Finns hos Adlibris, Bokus
Pocket
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: oktober 1993
ISBN: 9146164308
Ny pocketupplaga (se fler bilder)
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: ?
ISBN: 9146157654
Finns hos Adlibris, CDON och Bokus
Dansk översättning
Namn: Jack
Utgivningsår: 1977
ISBN10: 8775602423
ISBN13: 9788775602421
Utgivningsår: 1985
ISBN10: 8775606879
ISBN13: 9788775606870
Finns på: Adlibris
Norsk översättning
Namn: Jack
Utgivningsår: 1977
ISBN10: 8202038448

Jack finns även som talbok och ljudbok.

Fler böcker
Välj i rullgardinsmenyn nedan för att läsa mer om fler av Ulf Lundells böcker. 
 Mer Uffe
Läs mer om Ulf Lundells verk på Böckerna, Diktböckerna, Antologierna, Talböckerna, Ljudböckerna och Notböckerna
Tradera kan man hittade begagnade böcker.
Läs recensioner på Läsarnas bokrecensioner och Bokrecensionerna.
Ulf Lundells böcker finns till bra priser på Adlibris, CDON och Bokus.
Jämför pris hos Kelkoo, Pricerunner och Prisjakt.
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.

Flera målande beskrivningar av Stockholm har blivit något av klassiker inom Sveriges författarkår. Nedanstående texter är hämtade direkt från Jack.
"O Stockholm, så såg jag dej åter! Flickkolonner och avgaser och röda flagnande tak. Idiotiskt pekande kungar, attachéväskmänniskor och kärringar med nappförsedda pekingeserhundar. Jag såg pop-teen-bob-bruttor dragande sina skära bubbelgum, jag såg sura trista tråkiga hopplöst förlorade nio-till-fem-knegare som tycktes villiga att betala det alldeles för höga priset för välfärd välfärd trygg trygg välfärd..."
Ung Ulf Lundell med gitarr
Ung Ulf Lundell med gitarr.
"Jag såg dina påtända skäggiga leende barn som ropade och kastade Frisbees upp mot din indoktrinerande himmel för att få nycklarna till DEN NYA TIDEN och jag såg trehundra kromdrakar vråla iväg från Sergels torg med all sin demonstrativa våldsamhet och spyende bredbrättade status, jag hörde hur dom två minuter senare brakade in i Wenner-Grens center och jag såg hur den väldiga byggnaden föll i en sky av grönt och skärt glas. Jag såg dina dröjande vita Finlandsbåtar, din ofattbara röra din konstgjordhet din drömska stress, dina innevånare jagande morgondagen aldrig levande i nuet...

Jag såg dina inbitna bohemer gaggande under Tetleys almar rullande runt på gräset nere vid Parterren dykande ner i det virvlande vattnet på jakt efter en av cannabisänglarna uppdiktad skatt, vandrande genom Kungsan med sina typiska korslagda armar med händerna instuckna i den motsatta afghanpälsärmens värme. Jag såg dej Stockholm och jag upplevde din vånda, din tristess, jag upplevde ditt hopp, din storhet. Jag såg rätt in i dina kalla gula ögon, rätt in i ditt frusna, hjärtliga leende, och jag rös."
Ett bortklippt stycke ur filmen Jack
Ett bortklippt stycke ur filmen Jack.
Boken är även en hyllning till Stockholm och till storstaden, som ger möjlighet till att leva livet. Det finns de som drar paralleller mellan Per-Anders Fogelströms beskrivningar av Stockholm (till exempel Barn-serien och Stad-serien) och Ulf Lundells pricksäkra skildringar av det samtida Stockholm.

Huvudpersonen heter Jack Råstedt, en ung förvirrad man med storstilade författardrömmar (precis som Uffe själv vid den här tiden). Mycket av handlingen är mycket riktigt självbiografiskt material. Så här sa Uffe själv i en intervju 1983:

"Så här efteråt kanske jag skrev ur total anonymitet då och tog allt omkring mej, hänsynslöst och använde det till min roman, alltså inte dokumentär, utan roman, och det är klart att vissa runtom mej då, som jag i och för sig redan skilts från när jack kom ut, ställde sig jävligt frågande och som var förbannade och ruvade på hämnd."
Uffe signerar böcker
Boken blev en stor succé och Ulf Lundell "tvingades"
in i varuhusen för att signera böcker. Han var nu
en erkänd författare.
Jack har även spelats in på film. Regissören hette Janne Halldoff och skrev tillsammans med Ulf Lundell manuset till sensationsromanen. Uffe provfilmade själv för huvudrollen, men den gavs istället till Göran Stangertz.

Om du vill läsa mer om Ulf Lundells filmer finns mer information under Filmerna.

Många är de som rosade romanen när den släpptes 1976. Redan då benämndes boken med ord som "generationsroman" och "ungdomsroman", värdeord som står sig än idag. Nedan följer några röster från dåtidens recensenter.
Romanen om Jack är en hänsynslöst uppriktig och mycket ärlig berättelse... en väldig generationsroman, som säkert kommer att stå sig som en av årets litterära händelser i Sverige (Tommy Hammarström, Expressen).
Orkar man läsa en 425 sidor tjock roman om dagens ungdom, kanske någon frågar sig. Ett rungande JA är mitt svar. Vill man unna sig en av de mer unika läsupplevelserna, bör man läsa Ulf Lundells Jack. Ungdomen har i den fått en ny bibel och vi något äldre har fått en möjlighet att se in i ungdomens värld, som så ofta kan tyckas så främmande och obegriplig. Vilken romandebut!!! (Leif Brundin, Gefle Dagblad)


Köp boken hos Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.Bokerbjudanden på Bokus

Erbjudanden från Bokus
Jack - Klicka på bilden för att gå vidare till Bokus! Sömnen - Klicka på bilden för att gå vidare till Bokus! Vinter i paradiset - Klicka på bilden för att gå vidare till Bokus! Tårpilen - Klicka på bilden för att gå vidare till Bokus! Saknaden - Klicka på bilden för att gå vidare till Bokus! En varg söker sin flock - Klicka på bilden för att gå vidare till Bokus!
Jack
(roman)
Sömnen
(roman)
Vinter i para-
diset (roman)
Tårpilen
(roman)
Saknaden
(roman)
En varg söker
sin flock


Fler upplagor
Boken Jack har getts ut i många upplagor. Nedan redovisas bilder och information om några av dessa.

En tidig upplaga av Ulf Lundells debutroman Jack
En tidig upplaga av Ulf Lundells debutroman Jack.
1984 års upplaga av Jack
1984 års upplaga av Jack.
1983 års upplaga av Jack
1983 års upplaga av Jack. Boken omfattar i denna upplaga 426 sidor.
En av de senaste pocketupplagorna av Jack
En av de senaste pocketupplagorna av Jack.
ISBN: 9146157654
Finns hos Adlibris
Finns hos Bokus
1993 års upplaga av Ulf Lundells roman Jack
1993 års upplaga av Ulf Lundells roman Jack.
En av de senaste upplagorna av Jack
2003 års kartonnageupplaga av Jack.
ISBN: 9146202374
Finns hos Adlibris
Finns hos Bokus
En av de senaste upplagorna av Jack
2005 års kartonnageupplaga av Jack.
ISBN: 9146213287
Finns hos Adlibris
Finns hos Bokus

Sök på alltomuffe.nu
Ulf Lundell nyheter
Senaste Ulf Lundell nyheterna hittar man på uffeboggen


alltomuffe.nu på Facebook


Biljetter konserter


Begagnade Ulf Lundell prylar
Saknas det något i Lundellsamlingen? Ett bra sätt att få tag på ovanliga och svåråtkomliga Ulf Lundell prylar är att leta på en auktionswebbplats.
Traderas webbplats finnns ofta många Lundellobjekt.


Länkar

Roller
Författaren
Konstnären
Poeten
Rockartisten
Läsarnas
Autografer
Biljetter
Bokrecensioner
Då träffade jag Uffe
Favoritlåtar
Konsertrecensioner
Lundellprylar
Lassie-historier
Singelrecensioner
Skivrecensioner
Om alltomuffe.nu
Uffebilder
Uffecitat
Upptäckter
Verken
Antologierna
Böckerna
Covers av Lundell
Covers på Lundell
Diktböckerna
DVD
Filmerna
Kassetterna
Konstverken
Ljudböckerna
Lyssna on-line
Mest sålda
Låtarna
Notböckerna
Promotionskivorna
Samlingsskivorna
Singlarna
Skivorna
Talböckerna
Texterna
Turné
Turnéprylarna
Videos
Övrigt
Ackorden
Artiklarna
Bokrecensionerna
Bröllop
Böcker om Lundell
Frimärkena
Frågesport
Kalendern
Konsertrecensioner
Kvinnorna
Köp/byt/sälj
Lundellfakta
Länkarna
Mobiltelefonlåtarna
Månadens fråga
Nyheterna
Presenttips
Singelrecensioner
Skivrecensionerna
Sommarpratare
Sök om Uffe
Sajtrelaterat
Nyhetsbrev
I media
Kontakt
Länka hit
OFF/FAQ
Sajtens historia
Tack till