Läsarnas Bokrecensioner på alltomuffe - Sajten om Ulf Lundell, Sveriges största rockpoet 
alltomuffe.se
Sajten om Ulf Lundell - Sveriges största rockpoet
Roller
Författaren
Konstnären
Poeten
Rockartisten
Läsarnas
Autografer
Biljetter
Bokrecensioner
Då träffade jag Uffe
Favoritlåtar
Konsertrecensioner
Lundellprylar
Lassie-historier
Singelrecensioner
Skivrecensioner
Om alltomuffe.nu
Uffebilder
Uffecitat
Upptäckter
Verken
Antologierna
Böckerna
Covers av Lundell
Covers på Lundell
Diktböckerna
DVD
Filmerna
Kassetterna
Konstverken
Ljudböckerna
Lyssna on-line
Mest sålda
Låtarna
Notböckerna
Promotionskivorna
Samlingsskivorna
Singlarna
Skivorna
Talböckerna
Texterna
Turné
Turnéprylarna
Videos
Övrigt
Ackorden
Artiklarna
Bokrecensionerna
Bröllop
Böcker om Lundell
Frimärkena
Frågesport
Kalendern
Konsertrecensioner
Kvinnorna
Köp/byt/sälj
Lundellfakta
Länkarna
Mobiltelefonlåtarna
Månadens fråga
Nyheterna
Presenttips
Singelrecensioner
Skivrecensionerna
Sommarpratare
Sök om Uffe
Sajtrelaterat
Nyhetsbrev
I media
Kontakt
Länka hit
OFF/FAQ
Sajtens historia
Tack till
Säg det med blommor - InterfloraLäsarnas bokrecensioner

Här kan du ta del av läsarnas egna bokrecensioner. Det finns inga direkta anvisningar om hur recensionen ska se ut, utan de är upp till varje skribent att utforma recensionen efter eget huvud.

Det enda som krävs är att recensionen håller en viss kvalitetsnivå och att den inte innehåller extrema åsikter eller en massa stavfel. Det är alltså lika tillåtet att höja en bok till skyarna som att såga den vid fotknölarna.

Vi vill att du delar med Dig av dina tankar och uppfattningar om en speciell bok, så att vi andra också får veta. Om du känner att du vill bidra till denna sida, tveka inte!

Skicka i så fall ett meddelande till alltomuffe via vår kontaktsida med en recension så lägger vi upp den på denna sida.

Välkommen med Ditt bidrag!

Till höger finns en innehållsförteckning som snabbt tar dig till Din favoritroman.Fler recensioner
På alltomuffe finns många fler recensioner att läsa. Följ länkarna nedan för att läsa mer!Innehåll
Jack
Sömnen
Vinter i paradiset
Kyssen
Hjärtats ljus
Tårpilen
En varg söker sin flock
Saknaden
Friheten
Värmen

Författaren Ulf Lundell
Diktböckerna
Notböckerna
Ljudböckerna
Talböckerna
Böcker om Lundell


Adlibris köper du
Uffes böcker för
under 40 kr.

Bokus
Bokus har Ulf Lundells
böcker till bra pris.
Jack
Av: Bengt Svensson
E-post: bengt417@comhem.se


En klassiker?

När man ställs inför uppgiften att peka ut ett litterärt verk från 70-talet och framåt som uppvisar de kvaliteter som gör det klassiskt inser man att det finns många värdemätare.

Jag kommer dock göra ett val som inte bygger så mycket på vedertagna litteraturvetenskapliga grunder, där kanske innovativa former och nya motivval är det viktigaste, utan min värdemätare är mer personligt färgad.

Den författare jag valt är enligt min mening mer framgångsrik på ett annat kulturellt område och verket som är en roman är inte heller det bästa jag läst.

Manliga romandebutanter vet däremot hur brännbart det är att närma sig författarens inmutade område och många är förmodligen de som blivit refuserade med följande liknande kommentar: "den romanen är redan skriven". Jag talar alltså om Ulf Lundell och hans debutroman Jack som kom 1976.

Jag kommer i det följande försöka förklara varför jag både tror och vill att denna roman ska bli en klassiker eller enligt min mening förbli en klassiker.

Jag kommer vidare utifrån tematik, språk och gestaltning försöka underbygga mina åsikter för att min framställning ska bli så övertygande som möjligt.

Många menar kanske att Jack bara har ett efemärt värde som generationsroman för 70-talet. Jag anser dock att tematiken i denna roman kommer vara aktuell även i framtiden, då ungdomen efter Elvis ständigt tycks ha gjort uppror mot vuxenvärlden i en eller annan form.

Jack handlar just om ett uppror mot det inrutade vuxenlivets krav, men romanen är också en kärleksförklaring till Stockholm som storstad. Staden är nämligen rik på möjligheter för upplevelsetörstande ungdomar, men samtidigt finns en längtan bort till det öppna landskapet som i romanen utmynnar i en resa till Gotland.

Det sätt varpå Lundell speglar tematiken präglas i stor utsträckning av realism, även om man ibland upplever att vissa händelser rimmar dåligt med verkligheten och närmar sig det omöjligas gräns, i stort är det dock en sannolik bild som ges.

Om bilden sedan stämmer med hur han eller andra upplevde 70-talet är enligt min mening mindre viktigt, men då kritikerna ändå utnämnde den till en generationsroman för 70-talet och många även uppfattat att det är självupplevt material kan den inte ligga alltför långt ifrån verkligheten.

Jag upplever framförallt Lundell trovärdig när han speglar upprorsstämningen mot det etablerade samhället och då han beskriver Stockholm. Det märks att han var en del av upproret och att han känner Stockholm utan och innan.

De uttryck upproret tar sig i denna roman är framförallt: ett oordnat liv, fri kärlek, rock'n roll och allsköns droger. Jag menar dock att själva upprorets uttryck inte är det viktiga, utan varje generation har sina uttryck. Det jag menar är att ungdomsupproret som fenomen kommer att bestå.

Varför jag menar att just Jack med avseende på tematiken är unik beror på att Lundell skildrade en hel ungdomsgeneration inifrån, vilket mig veterligen ingen före honom hade gjort. De som efteråt försökt upprepa tematiken i Jack har inte lyckats övertyga på samma sätt, varför Lundells roman på goda grunder måste kallas klassisk.

När det gäller romanens språk inbegriper jag där också formen i stort. Det som då utmärker språket är dess jargongmässighet med ett högt uppskruvat tempo som ofta hör ungdomen till. Han målar med stor språkkänsla och med säker hand upp en bild som nästan ristar sig in i vårt medvetande.

Han förefaller ha en sällsynt begåvning att hitta de mest välfunna orden och det är inte svårt att se lyrikern Lundell lysa igenom i romanen.

Språket är inte direkt svårt om man inte är helt obekant med det stockholmska slanget, vilket boken är rik på. Vidare präglas romanen också av många ordvitsar, vilket visar att Lundell tycker om att leka med språket och att han även är en stor humorist.

Ibland kan språket verka lite manierat, men då förefaller detta just vara avsikten eftersom han på så sätt förmodligen vill återge karaktärernas ibland minst sagt överdrivet lyriska stämning.

Lyrismen visar sig ofta i de många filosofiska utläggningar karaktärerna uttrycker. Det filosofiska innehållet presenteras alltså inte i någon läroboksmässig form, utan får i stället karaktären av lyrik och då kan en "frälst" karaktärs flöde av ord påminna om en dikt av Whitman.

Då avser jag inte endast formen utan dessa individualisters mässande monologer har ibland ett idéinnehåll som för tankarna till dikten song of myself. Man kanske får känslan av att Lundell parodierar, men då tycker jag att han gör det på ett föredömligt sätt eftersom han tycks ha ett kärleksfullt förhållande till det parodierade.

Genom sin satir, som också är ett frekvent stilmedel i romanen, visar sig däremot Lundell vara mer elak, men då är det framförallt det svenska samhället som är måltavlan. Den elakhet han där visar tycker jag dock uppvägs av en avväpnande självironi som på så sätt slätar över lite av det vassa i kritiken. Jag menar att hans drift med människor och med den svenska mentaliteten i mångt och mycket också är en drift med sig själv.

Många har menat att Jack är Lundells alter ego och förvisso finns likheter, men på många sätt måste man ändå se Jack som fiktionaliserad. Om inte annat för de karikatyrmässiga drag han uppvisar. Möjligtvis kan jag i Jack se Lundells idealjag, då karaktären i all sin rebelliskhet också ofta uppvisar änglalika egenskaper. Nu menar jag inte att Lundell skulle vara mindre moralisk än någon annan, utan bara att vi inte får förväxla fiktion med verklighet.

Jack har en brokig skara av vänner som ges träffsäkra porträtt, men även dessa blir ofta karikatyrer. Det viktiga förefaller dock vara att de representerar olika sätt att leva och detta sätt underbyggs med karaktärernas försäkran om att de är väl genomtänkta filosofiska frälsningsläror.

Dessa läror verkar dock ofta vara ett försvar mot desperation och rotlöshet och genom att sprit och droger ofta integreras i dem förstärker det bilden av att karaktärerna har ett romantiskt förhållande till allt detta.

Genom denna gestaltning av unga människor och deras idéer tycker jag Lundell visar upp hur det ofta är i gränslandet mellan ungdoms- och vuxenlivet, där ofta enbart en sanning är vägledande och de övriga förkastas. Allt för att försöka skapa en stabil egen identitet.

Romanen Jack är enligt min mening omistlig både för de som är i detta gränsland och för de som vill återuppleva hur det var att vara så där "säker" i all sin nuvarande osäkerhet.

Viktigast menar jag däremot att den är som uppfostringsroman, då tvivlet på det etablerade är första steget mot individuellt tänkande och genom denna individualitet främjas ett personligt växande.Jack
Av: Isabel Ask
E-post: zip_666@hotmail.com

Jack
Ett av omslagen till
boken Jack.
Boken
Ulf Lundell förnekar att ”Jack” är en bok som är baserad på hans egna upplevelser. Men det är inte konstigt om man drar några sådana slutsatser. Wiahem kan man utan någon större intelligens förstå att det är kollektivet Wiaborg som Ulf bodde på ett tag. Jan-Olof ”Lollo” Vilden kallas ”Ello” i romanen. "Jack" är skriven i dagboskform, och uppdelad i tre delar.

Jack vill absolut inte vara som alla andra. Jack och hans vänner ville göra uppror mot det gråa och stela samhället. De gjorde skyltar som det stod på;

”MER SOL ÅT FOLKET!!!”
”SPARKA STOREBROR I BAKEN MED SOLKRAFT”

I den andra delen av boken så försvinner lite av de glada. Den här delen övergår till en lite lugnare del av Jacks liv. Del tre av boken handlar mycket om krogliv och jakten på den rätte.

Jack hade en väldigt rå sexdebut som skulle förfölja honom resten av hans liv;

”Så här var det Linnea. En polare i Skåne skrev att han hade knullat för första gången i sitt liv. Han var sexton. Jag med. Han kom upp och hade en hela gin med sig. Han, jag och två polare till lockade upp en allmänt känt kåt brud på ett berg, det var sommar, vi hällde i henne ginet, hon blev fullständigt redlös, vi drog av hennes brallor och knullade henne.

Det var min debut Vi körde hem henne på våra moppar och lämnade av henne genom hennes sovrumsfönster. Nästa dag försökte hon både ta sömnmedel och dränka sig.”
Hämtat ifrån ”Jack” sida 341.

Hatet mot överklassen hade Ulf fått från sina föräldrar. Gerhard och Ingrid tyckte att överklassen var fjollig och tillgjord. Detta märkte man tydligt genom hela boken.

”Gick runt med en tidningsvagn och sålde tidningar, konfekt och cigarretter till överklassen. Knack, knack på varenda dörrdjävel, goddag, goddag, för det lov att vara en tidning, jaså inte, tack då. Adjö, adjö, för helvete ditt rika arsle. Och så nästa dörr: knack knack för det lov att vara en dolk i isterbuken, jaså inte, men en tidning, jaha, rulla ihop den och slå den i huvudet upprepade gånger, tack och adjö. Goddag, goddag, säg får jag slå in en handgranat i munnen på er och dra bort säkringen, det går bra ja, jaha, så där då, pang och adjö din fan. Och vidare med lismande tidningssnack och artighet som jag kräks på mig själv för. Fy fan, vad man får förnedra sig för pengarnas skull.”
Hämtat ifrån ”Jack” sida 223.

Första upplagan av ”Jack” trycktas i 2000 exemplar, vilket är en ganska stor upplaga för en svensk debutant. Idag har boken sålt över 211 000 exemplar.


Filmen
”Jack” blev också film. Filmen regisserades av Janne Halldoff. Ulf ville att filmen skulle vara en fyra timmars film i svartvit. Resultatet blev inte riktigt så som Ulf hade tänkt sig. Filmen förvrängde bokens budskap till sex, hasch och rock `n roll. Filmen har ingen speciell handling.

Men den handlar till mestadels om fester och att röka hasch eller gräs. Jack är 24 år och vill försörja sig med att skriva diktsamlingar, men skrivadet blir aldrig riktigt av. Han får ihop någon enstaka samling och skickar in den till ett förlag, men dom vill inte publicera samlingen eftersom dom inte förstår hur han skriver.

I början av filmen träffar han en överklassflicka som han blir lite smått förtjust i. Men han kan inte träffa henne pga av hennes pappa, som inte tilllåter att Jack kommer i närheten av henne. Men dom möts ändå av en ren slup några gånger.

En lite del av filmen handlar om att han vill träffa henne. En annan tjej Jack träffar är sprutnarkoman, som prostituerar sig för att få ihop pengar. Jack försöker hjälpa henne, men hon vill inte ha någon hjälp. Hon dör ganska snart av en överdos.

Mot slutet av filmen förösker Jack lugna ner sig lite, och han slutar röka hasch och gräs, och dricker inte lika mycket.

Jag tycker att både boken och filmen var väldigt meningslösa. Det fanns inga speciella händelser som man tycker är intressanta. Det handlar bara om samma saker hela tiden. Boken är väldigt tjock, och det är liten text, så den är inte så lättläst. Filmen är långtråkig, eftersom det aldrig händer något, och allt handlar om festa, röka på och inte bry sig om något annat. Men givetvis händer det mer saker i boken, än vad som tas upp på filmen.


Köp boken hos Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.Sömnen
Sömnen
(recension saknas)Köp boken på Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Vinter i Paradiset
Vinter i paradiset
(recension saknas)Köp boken hos Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Kyssen

Av: Sten Christensen
E-post: Bist@post.tele.dk

God bog.

Man kan ikke lade være med at se den gode Ulf Lundell i rollen som Kenneth Carlson. Og enhver der har prøvet livets rutchebaner kan sikkert identificerer sig med ham.

Man fornemmer hurtigt stemningen i bogen, og forføres af UL malende beskrivelse af det at være en del af det man syntes er, og må være et komplot mod precis ham som er havnet i en så kedelig situation.

Fandens godt Uffe!Köp boken hos Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Hjärtats ljus
(recension saknas)


Köp boken på Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Tårpilen
Tårpilen
 Omslaget till boken Friheten
 (Klicka på bilden för att gå vidare till Bokus!)
(recension saknas)Köp boken på Adlibris eller bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


En varg söker sin flock
Av: Ingela Klyft
E-post: Ingela.Klyft@stowe.se

Tänkte bara svara på vad jag tycker... :-) (Var inne på alltomuffe)

En varg söker sin flock är Lundells absolut bästa bok!!! Men, jag har samma erfarenheter som du, mina manliga vänner tycker att den är rätt trist...

Så är det!
:-)

Hälsningar
Ingela(som är halvvägs genom Frukost på en främmande...)Av: Ulf Wiman
E-post: ulfw@ulfwiman.com

Jag har nyss läst boken och jag tycker det är en av de bättre. Saknaden är den bästa men denna är en god tvåa. Den ger en inblick i Ulfs liv och tankar som jag har tolkat den. Alkoholproblemen, barnen, kvinnor.

Fokus ser jag vara på alkohol och jag känner och lider med honom då jag har samma problem själv.

Han är stark som tagit sig loss. Jag hoppas jag hittar styrkan en dag själv. Det hjälper att läsa hans böcker.

Ulf WimanAv: Hans Linnér
E-post: hans.linner@telia.com

Jag tycker "En varg söker sin flock" är mycket bra FAST jag är man. Det kan delvis bero på att jag oxå gått igenom en liknande behandling och blivit nykter och känner igen i princip allt om hur det är i Lundells beskrivningar och mående. Men det är klart har man inte det bakom sig kan jag förstå att den inte känns som den bästa, det tyckte inte jag heller när jag läste den som nyutkommen, men nu...

Tror att det är många som har gått igenom "12-stegsbehandling " som håller med. Tack för mej.
Köp boken hos Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Saknaden
Saknaden
(recension saknas)Köp boken på Adlibris, Amazon eller Bokus!
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Friheten
Klicka på bilden för att gå vidare till bokus!
 Omslaget till boken Friheten
 (Klicka på bilden för att gå vidare till bokus!)
(recension saknas)Köp boken hos Adlibris, Amazon eller Bokus
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Värmen
Värmen
 Omslaget till boken Värmen
 (Klicka på bilden för att gå vidare till bokus!)
Av: Jörgen S
E-post: ?

Har "segat" mig igenom värmen, och något värre ordbajseri har jag aldrig tidigare läst!

Efter har varit en författare som hela tiden har utvecklats från Jack t.o.m. den intressanta , En varg söker sin flock, har det bara sedan gått utför.

I Värmen har Lundell delat upp sig i 2 personer musikern CC och författaren Bull. Den förstnämda låter oss ta del av långa ointressanta skildringar av hotellrum, motorvägar samt ytliga kvinnoporträtt.

Den andre är bitter på hela Sveriges kulturliv samt på alla feminister som han i sin tröstlösa svada till slut kommer fram till att dom gjort honom till kvinnohatare från att har varit en stor kvinnoälskare!

Någon seriös förläggare borde få Lundell att stryka kraftigt i manuskriptet, det här blir bara för mycket.

Jag hoppas verkligen att han kommer tillbaka som författare, där jag tror han har mycket ogjort, och slutar med sina självömkande tegelstenar till s.k. romaner!

Hälsningar
Jörgen S
Kalmar


Köp boken hos Adlibris, Amazon eller Bokus
Bor du utomlands? Webbutiker utanför Sverige.
Hitta begagnade böcker på Tradera.


Skicka in din bokrecension
Det är många som väntar på att få ta del av dina bokrecensioner. Skriv in personuppgifter, e-postadress och din bokrecension och skicka detta till alltomuffe via vår kontaktsida.


Sök på alltomuffe.nu
Ulf Lundell nyheter
Senaste Ulf Lundell nyheterna hittar man på uffeboggen


alltomuffe.nu på Facebook


Biljetter konserter


Begagnade Ulf Lundell prylar
Saknas det något i Lundellsamlingen? Ett bra sätt att få tag på ovanliga och svåråtkomliga Ulf Lundell prylar är att leta på en auktionswebbplats.
Traderas webbplats finnns ofta många Lundellobjekt.


Länkar

Roller
Författaren
Konstnären
Poeten
Rockartisten
Läsarnas
Autografer
Biljetter
Bokrecensioner
Då träffade jag Uffe
Favoritlåtar
Konsertrecensioner
Lundellprylar
Lassie-historier
Singelrecensioner
Skivrecensioner
Om alltomuffe.nu
Uffebilder
Uffecitat
Upptäckter
Verken
Antologierna
Böckerna
Covers av Lundell
Covers på Lundell
Diktböckerna
DVD
Filmerna
Kassetterna
Konstverken
Ljudböckerna
Lyssna on-line
Mest sålda
Låtarna
Notböckerna
Promotionskivorna
Samlingsskivorna
Singlarna
Skivorna
Talböckerna
Texterna
Turné
Turnéprylarna
Videos
Övrigt
Ackorden
Artiklarna
Bokrecensionerna
Bröllop
Böcker om Lundell
Frimärkena
Frågesport
Kalendern
Konsertrecensioner
Kvinnorna
Köp/byt/sälj
Lundellfakta
Länkarna
Mobiltelefonlåtarna
Månadens fråga
Nyheterna
Presenttips
Singelrecensioner
Skivrecensionerna
Sommarpratare
Sök om Uffe
Sajtrelaterat
Nyhetsbrev
I media
Kontakt
Länka hit
OFF/FAQ
Sajtens historia
Tack till